18 липня 2024 року Верховна Рада України прийняла за основу євроінтеграційний проєкт закону про інформаційно-комунікаційну систему «Державний аграрний реєстр» (реєстр. № 11063-д), поданий народними депутатами України Гайду О. В., Нікітіною М. В. та іншими.

Запровадження положень законопроєкту сприятиме виконанню Плану України з реалізації ініціативи Європейського Союзу «Ukraine Facility», оскільки згідно з Планом (розділу Реформа 3.

«Вдосконалення інституційної та адміністративної спроможності для управління інвестиційними програмами»), до ІІІ кварталу 2025 року в Україні має бути введено в дію закон, який передбачає, що державна підтримка надаватиметься виключно через Державний аграрний реєстр та який має доступ до електронних реєстрів (зокрема, земельного кадастру, реєстру майна, реєстру тварин тощо).

Законопроєктом передбачається можливість функціонування Державного аграрного реєстру (далі — ДАР) як реєстру виробників (фермерського реєстру), що дасть змогу забезпечити прозоре функціонування системи матеріальної та фінансової підтримки аграріїв.

Такий підхід відповідає положенням Регламенту (ЄС) 2021/2115 Європейського парламенту та Ради від 2 грудня 2021 року, що встановлює правила щодо підтримки стратегічних планів, які розробляються державами-членами в межах спільної сільськогосподарської політики (Стратегічні плани CAP) і фінансуються Європейською сільськогосподарською гарантією Фондом (ЄФГФ) та Європейським сільськогосподарським фондом розвитку сільської місцевості (ЄФРСР), і скасовує Регламенти (ЄС) № 1305/2013 та (ЄС) № 1307/2013.

Проєкт також передбачає функціонування ДАР, як електронного порталу взаємодії Уряду та інших суб’єктів, які задіяні в аграрній сфері. Це стосується зокрема такої важливої сфери, як забезпечення функціонування прозорого аграрного експорту.

Створення ДАР саме в такому форматі дасть змогу вдосконалити надання державної підтримки, підтримки за рахунок коштів місцевих бюджетів, міжнародної технічної допомоги, грантів у сільському господарстві чи іншої допомоги та привести положення, які регулюють функціонування Державного аграрного реєстру, у відповідність до вимог Закону України «Про публічні електронні реєстри».

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.