Кошти, додатково отримані від акцизного податку, підуть на нашу армію. Лише цього року щомісяця очікується надходження 2,7 млрд грн до бюджету. Про це розповів народний депутат, голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

«Ми передбачили графік підвищення акцизів до 2028 року з метою зрівняти ці акцизи на пальне з акцизами, що діють у ЄС. Це одне з наших євроінтеграційних зобов’язань. Водночас сьогодні наша країна потребує грошей на фінансування армії. Саме тому уряд мобілізує всі резерви, які нині в нас є, і спрямовує ці кошти на Збройні Сили. Цей законопроєкт лише цього року принесе в середньому щомісяця 2,7 млрд грн додаткових коштів у бюджет», — зазначив парламентарій.

За його словами, очікується, що підвищення акцизу на бензини та дизель відбудеться приблизно в межах 1,5 -2 грн.

«Це той внесок, який всі ми зробимо для фінансування наших захисників. Обираючи між двома додатковими гривнями за літр і зарплатами військових, я завжди приймаю рішення на користь зарплат військових. І кожен з українців, які щиро вірять у нашу державу, прийме таке рішення», — вважає політик.

Він нагадав, що ціноутворення — це наслідок ціни на нафту і співвідношення попиту та пропозиції, а зовсім не акцизного податку, який відіграє в ціні палива мізерну роль.

«Коли ми повертали акцизи до мирних довоєнних ставок, то побачили, що це жодним чином не вплинуло на вартість палива, і про це чомусь зараз усі забули. Тож нові розміри ставок акцизного податку на пальне — це необхідне сьогодні для держави рішення, яке ми відповідально приймаємо перед наступними поколіннями», — підсумував народний депутат.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.