У рамках контрольної функції Комітет з питань економічного розвитку на засіданні 16 липня 2024 року заслухав інформацію Голови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), і Першого заступника Міністра енергетики України щодо ініціативи урівнювання тарифів на розподіл електроенергії 1-го і 2-го класу.

Усереднення тарифів на електроенергію для різних класів споживання є несправедливим і є обманом інвесторів. Цю позицію висловив на засіданні Комітету заступник голови Комітету Дмитро Кисилевський.

«Як стало відомим, Міністерство енергетики України ініціювало урівнювання тарифів на розподіл електроенергії 1-го і  2-го класу. Що це таке, і чому це викликає обурення?
Споживачі 1-го класу — ті, хто отримує електроенергію високої напруги. Висока напруга — менші втрати при доставці. Споживачі 2-го класу отримують електроенергію нижчої напруги.

Менше напруга — більші втрати (приблизно втричі). Прагнення зрівняти тарифи є наміром політичним рішенням скасувати закони фізики.

Для отримання високої напруги споживачі 1-го класу збудували і самостійно обслуговують власні високовольтні підстанції. Споживачі 2-го класу — не будували і не обслуговують.

Встановлення однакового тарифу є покаранням і обманом для тих інвесторів, які вклали кошти в побудову енергетичної інфраструктури. І сигналом для нових інвесторів, що будувати енергетичну інфра-структуру немає сенсу.

Очевидно, що підвищення тарифів 1-го класу до рівня 2-го усуває мотив для інвесторів будувати власні електромережі та високовольтні підстанції. Якщо тариф буде такий самий, як для 2-го класу, буде простіше і вигідніше приєднуватись до існуючої мережі обленерго і нічого не будувати.

Питання — за чий рахунок обленерго здійснюватиме ці приєднання? Мабуть, через збільшення ставок за приєднання, або проситиме включити ці витрати в тариф».

За результатами обговорення Комітет ухвалив рішення звернутися до НКРЕКП і Міністерства енергетики України щодо надання обґрунтування та розрахунків економічного ефекту від ініційованого ними об’єднання тарифів.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.