Yа позачерговому засіданні Комітету з питань правоохоронної діяльності було обговорено до другого читання проєкт закону України «Про внесення змін до Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України щодо підвищення ефективності укладення угод про визнання винуватості» (реєстр. № 11340), поданий Кабінетом Міністрів України.

Законопроєкт має на меті вдосконалити національне законодавство у сфері укладення угод про визнання винуватості у кримінальних провадженнях щодо корупційних правопорушень.

У засіданні взяли участь міністр юстиції України Денис Малюська, директор Національного антикорупційного бюро Семен Кривонос, керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Олександр Клименко, заступник Генерального прокурора Вікторія Літвінова, заступник міністра юстиції Олександр Банчук та прокурор четвертого відділу Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Ігор Кожем’яка.

Денис Малюська наголосив, що внесення та прийняття цього законопроєкту є частиною зобов’язань України за планом Ukraine Facility, розробленим спільно з ЄС, та підкреслив важливість правильної комунікації із суспільством щодо цього питання.

Олександр Клименко підтримав ідею вдосконалення інституту угод про визнання винуватості та зазначив, що це ефективний інструмент для розкриття злочинів, скоєних організованими групами та злочинними організаціями.

Семен Кривонос також підтримав законопроєкт, водночас акцентував на необхідності доопрацювання окремих його положень.

Під час засідання було вирішено, що звільнення від відбування покарання чи призначення нижчого покарання можливе лише за одночасної наявності двох умов: викриття іншого організатора злочину та відшкодування збитків.

Народні депутати України та керівники відповідних відомств домовилися про спільну роботу над доопрацюванням законопроєкту до другого читання, з урахуванням пропозицій та зауважень.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.

ДОВІДКОВО
За повідомленням Комітету з питань інтеграції України до Європейського Союзу та віцепрем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольги Стефанішиної, законопроєкт спрямований на адаптацію законодавства України до положень права ЄС в рамках міжнародно-правових зобов’язань у сфері європейської інтеграції.

Підготовка законопроєкту включала зворотний зв’язок від Вищого антикорупційного суду, Офісу Генерального прокурора, Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Київського національного університету ім. Т. Шевченка та Тренінгового центру прокурорів України, які підтримали законопроєкт, але водночас висловили низку пропозицій та зауважень, які будуть враховані при підготовці до другого читання.