Про це заявив народний депутат, член парламентського Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Сергій Нагорняк.

«Гроші українців за підвищення тарифу на електроенергію зараз ідуть у дві державні енергокомпанії — «Укргідроенерго» та «Енергоатом», завдяки чому вдається компенсувати різницю між ринковим тарифом і тарифом, за яким продається електроенергія населенню. Зменшення видатків дає можливість «Укргідроенерго» направити ресурси у відновлення тих гідроелектростанцій, які зазнали ворожих обстрілів. Водночас «Енергоатом» має можливість підготувати фінансову «подушку» для добудови 3-го і 4-го енергоблоків Хмельницької АЕС, якщо парламент підтримає цю ініціативу», — зазначив політик.

На його думку, Верховна Рада має якнайшвидше ухвалити відповідний закон і дати можливість «Енергоатому» добудувати 3-й та 4-й енергоблоки ХАЕС.

«Третій енергоблок фактично готовий на 70—75%. Його можна за 3 роки завершити та ввести в експлуатацію. Нам точно треба розвивати атомну енергетику, оскільки у світі новий тренд — кожна країна намагається мати АЕС. Законсервовані атомні електростанції розконсервовують і запускають. Ті ж держави, які не мали АЕС, говорять про необхідність будівництва таких електростанцій. Ми повинні працювати в тому ж напрямку, зокрема думати про будівництво нових 5-го і 6-го енергоблоків на ХАЕС за американською технологією», — сказав народний депутат.

За його словами, паралельно необхідно займатися розбудовою децентралізованої балансуючої системи — йдеться про електростанції газопоршневі, газотурбінні, на біомасі, когенераційні установки тощо.

Сергій Нагорняк нагадав, що через масовані ракетні обстріли нашої енергосистеми тільки з весни цього року Україна втратила 9 ГВт потужностей, через що в країні виник суттєвий дефіцит електроенергії.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.