На засіданні Комітету з питань економічного розвитку 15 липня 2024 року було ухвалено рішення про підтримку у першому читанні проєкту закону про внесення змін до деяких законів України щодо управління майном вугледобувних підприємств, військовим майном та іншим державним майном (реєстр. № 11089 від 18.03.2024).

Законопроєкт розроблено у зв’язку з необхідністю оновлення чинних положень щодо управління військовим майном та майном вугледобувних підприємств відповідно до наявних законодавчих інструментів, які на практиці довели свою ефективність та прозорість.

Ініціатори законопроєкту пропонують:

- врегулювати колізії між законодавством про приватизацію державного майна та спеціальним законодавством про приватизацію вугледобувних підприємств;

- встановити, що відчуження військового майна здійснюється на конкурентних засадах шляхом проведення електронних аукціонів у дворівневій електронній торговій системі. Варто зазначити, що нововведення не впливатимуть на процес відчуження державного майна особливого призначення, як-то озброєння, вироби військового призначення, продукти утилізації ракет і боєприпасів, а також продажу військового майна на зовнішні ринки;

- актуалізувати критерій віднесення об’єкта до великої приватизації та змінити прив’язку до еквівалента іноземної валюти в розмірі 10 мільйонів євро. Такі зміни викликані нестабільним курсом гривні.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.