На черговому засіданні Комітету, в межах контрольної функції, було розглянуто питання «Про розгляд звіту Кабінету Міністрів України про стан інформатизації та виконання галузевих, регіональних програм, проєктів, робіт з інформатизації, програм, проєктів, робіт з інформатизації органів місцевого самоврядування, завдань, проєктів, робіт з інформатизації Національної програми інформатизації за 2023 рік».

Цей звіт розроблено на виконання Закону України «Про Національну програму інформатизації». Він містить відомості про вдосконалення правових засад формування і виконання НПІ, розгляд завдань, програм, проєктів, робіт з інформатизації генеральним державним замовником, досягнення цілей цифрової трансформації держави, перебіг виконання галузевих та регіональних програм з інформатизації.

Для вдосконалення правових засад формування і виконання НПІ Кабмін своїм розпорядженням визначив Державний науково-дослідний інститут технологій кібербезпеки та захисту інформації організатором експертизи Національної програми інформатизації. Також були прийняті постанови Кабміну «Про Єдину інформаційну систему обліку Національної програми інформатизації» та «Деякі питання Національної програми інформатизації». Вони спрямовані на вдосконалення та автоматизацію роботи генерального замовника, яким було визначено Мінцифри, та координації ним процесів формування та виконання бюджетних програм.

Під час виконання НПІ для розгляду і погодження генеральному замовнику у 2023 році надійшло 1 645 проєктів інформатизації загальною вартістю 6 539,6 млн гривень.

Серед головних цифрових трансформацій було виокремлено розвиток Дії. В ній стали можливими ще 22 електронні публічні послуги, також додалося 14 послуг у мобільному додатку, а користувачів на порталі Дія стало на 2 мільйони більше. Постійно збільшують своє наповнення та аудиторію Дія.Освіта, Дія.Бізнес, Дія.City, Дія.Центри.

В економічній сфері була впроваджена система еДозвіл, відбулася модернізація ІКС «Електронний кабінет» та створено МЦОД Держмитслужби. Також цифрова трансформація охопила соціальну та гуманітарну сфери, екологічну, оборонну та інші сфери.

Також у звіті відображено інформацію щодо пріоритетних напрямів цифрової трансформації, здійснення заходів реалізації регіональних програм, проєктів, робіт з інформатизації органів місцевого самоврядування.

Цифровізуємо державу разом!

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.

Фото з відкритих джерел.