Дискусію організовано з нагоди приїзду радників з європейської інтеграції високого рівня до України.

Іванна Климпуш-Цинцадзе зазначила, що для України європейська інтеграція — це не тільки стратегічна мета, закладена у Конституції, а й суспільне прагнення, відданість українського народу цінностям свободи, демократії і бажанню збудувати країну на основі верховенства права та фундаментальних людських цінностей.

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС зауважила, що всі політичні аванси, на тлі війни росії проти України, на тлі роботи, яка була зроблена протягом останніх десяти років із часу Революції Гідності, — ці аванси Україна уже отримала від Європейського Союзу. «Зараз політичні аванси більше не будуть тієї основою, щоби рухатися далі. Це буде наша складна робота, і ця складна робота полягає в тому числі і в комунікації з суспільством», — сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Вона наголосила, що євроінтеграційна робота, її комунікація суспільству, а також можливості залучення до дискусії ширшого кола учасників, в тому числі на парламентському майданчику, ускладнюються на тлі воєнного стану.

На цей момент, за словами голови Комітету, Україна має впоратися з кількома викликами. Потрібно насамперед, попри воєнний стан, відновити баланс сил та взаємин між державними інституціями. Збільшити інституційну спроможність на всіх державних рівнях: «Без державної служби на рівні уряду, міністерств, парламенту та комітетів нам не прорватися в усіх цих завданнях». А також напрацювати новий тип процедурної взаємодії між парламентом та урядом для того, щоби усі застарілі речі були оновлені відповідно до нових завдань. «А це означає також чесний і дуже серйозний внутрішній діалог у парламенті і залучення усіх парламентських сил до цього діалогу та до опрацювання рішень і отримання спільного результату», — сказала голова Комітету.

Іванна Климпуш-Цинцадзе наголосила на важливості чесної комунікації з суспільством у процесі євроінтеграції.

«Не створювати завищених очікувань від процесу. Не обіцяти, що протягом двох років ми будемо повністю готові до членства в Європейському Союзі... Суспільна підтримка буде зазнавати коливань, якщо ми не забезпечимо постійний, багатошаровий діалог та роз’яснювальну роботу на всіх рівнях», — сказала голова Комітету. Вона наполягла, що потрібно також зберегти довіру європейських партнерів:

«Від амбіцій, гасел і очікувань ми маємо перейти до результатів. Це дозволить зберегти довіру партнерів і одночасно цю довіру конвертувати у подальшу проактивну позицію Європейського Союзу щодо того, щоби Україна просувалася і була інтегрована на різних рівнях — громадянського суспільства, культурного простору, людської взаємодії, парламентського, урядового контактів, у європейські процеси». За словами голови Комітету, інтеграція України до ЄС — це спільний інтерес і Української держави та суспільства, і Європейського Союзу: «Щоби Україні вдалося, і щоби разом з Україною ЄС став потужнішим геополітичним та економічним гравцем у світі».

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.