Кожна з угод — це комплексний довготривалий документ. Наразі підписано 23 такі документи, а ще 9 готуються.

Про це розповів народний депутат, заступник голови парламентського Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Арсеній Пушкаренко.

«Ми вже маємо 23 підписані безпекові угоди — це 22 держави та окремо ЄС. Ще дев’ять двосторонніх документів опрацьовуються, але поки ми воліємо не розголошувати певні домовленості, особливо ті, що вже зараз посилюють наші спроможності. Важливо, що в усіх угодах є закрита, непублічна частина. Адже досвід із Будапештським меморандумом нас навчив, що кожна двостороння угода має бути наповнена конкретикою, повинна містити ті механізми, які і сьогодні, і в разі повторення агресії рф дадуть можливість відразу отримувати озброєння й допомогу», — зазначив політик.

Він додав, що загалом уже підписані угоди передбачають надання нам додаткової підтримки на 38 млрд доларів.

«Документи розраховані на 10 років. І в нашому розумінні, і в розумінні партнерів — це наш шлях до ЄС та до НАТО. Однозначно кожна безпекова угода нівелює тезу путіна про те, що нібито від України втомилися, а партнери вичерпали можливості нас підтримувати. Угоди доводять, що держави-партнери поряд з Україною, вони готові і сьогодні, і довготерміново нам допомагати», — наголосив парламентарій.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.