На засіданні Комітету розглянули законопроєкт № 11389 щодо вдосконалення регулювання виробництва та обігу харчових доповнювачів. Проєкт закону приводить українське законодавство до вимог відповідної Директиви ЄС та усуває можливість для маніпуляцій, коли ліки продають під виглядом БАДу, повідомляє голова Комітету Михайло Радуцький.

«Останні декілька років спільно з МОЗ працювали над законом, який би врегулював обіг біологічно активних добавок. Призначення БАДів є допоміжним. Тому їхнє регулювання має відрізнятися від обігу ліків. Наразі на ринку фіксуємо десятки випадків, коли медичний препарат реєструється та продається як БАД. Це вводить в оману споживача та несе ризики для здоров’я.

Для усунення законодавчих прогалин міністерство розробило законопроєкт № 11389. Документ визначає чіткі механізми введення в обіг харчових доповнювачів, а також компонентів, що можуть використовуватися для їхнього виробництва: мінералів, вітамінів, речовин із поживним або фізіологічним ефектом. Їхній перелік та максимально допустимі дози затвердить МОЗ.

Проєкт закону посилює відповідальність за виробництво та реалізацію БАДів, які не відповідають вимогам законодавства.

Комітет з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування рекомендував Верховній Раді підтримати законопроєкт № 11389 у першому читанні», — зазначив Михайло Радуцький.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.