23 липня під головуванням голови підкомітету з питань розвитку цифрового бізнесу Антона Швачка відбулися слухання у Комітеті на тему: «Аналіз практики застосування Закону України «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» від 15 липня 2021 року № 1667-IX щодо ефективності реалізації положень Закону, проблем та перспектив розвитку ІТ-індустрії в умовах воєнного стану, забезпечення ведення інноваційного бізнесу, залучення інвестицій, розбудови цифрової інфраструктури».

У заході взяли участь народні депутати України, представники органів державної влади, компаній-резидентів Дія.City, профільних асоціацій та громадських організацій.

«Прийнятий у 2021 році Закон «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» запровадив новий правовий режим Дія.City, спрямований створити сприятливі умови для ведення інноваційного бізнесу, залучати інвестиції, розбудовувати цифрову інфраструктуру. Спеціальний правовий режим Дія.City запрацював напередодні широкомасштабного вторгнення росії на територію України. Але попри всі труднощі ІТ галузь розвивається, а кількість компаній—резидентів Дія.City збільшується, що дуже важливо для нашої країни», — зазначив Антон Швачко на початку заходу.

Учасники заходу оцінили позитивні моменти запровадження Закону. Вони звернули увагу на простоту набуття статусу резидента, демократичні принципи у самоврядуванні та мінімальний регуляторний нагляд з боку держави. Також учасники відзначили, що принципи, засади та наслідки Закону повністю себе виправдали та завдяки Закону вдається залучати додаткові інвестиції в ІТ-галузь під час війни.

За інформацією Міністерства цифрової трансформації України, на сьогодні простір Дія.City налічує вже більш як 1200 компаній-резидентів, 70% яких — це найбільші ІТ-компанії з рейтингу ТОП-50 в Україні.

Під час обговорення було зазначено про наявні проблемні питання та необхідність прийняття законопроєкту реєстр. № 9319 щодо внесення змін до податкового законодавства, який спрямований на вдосконалення функціонування правового режиму та його адаптації до умов воєнного стану. Також було висловлено позицію щодо забезпечення сталості застосування режиму Дія.City, а саме щодо гарантованого періоду у 25 років роботи бізнес-середовища.

Окрема увага була приділена ролі ІТ-галузі в захисті нашої країни під час воєнного стану.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.