Під кожним постом про бронь ви завжди знайдете коментарі у стилі: «поїдьте розкажіть це військовим». Тож ми поїхали. Харківський напрямок, Костянтинівка, Покровськ, інші населені пункти. Разом з Ігорем Марчуком минулого тижня відвідали п’ять бригад на Півночі і Сході країни та поспілкувалися з офіцерами ще двох підрозділів.

Головною метою візиту був саме діалог — можливість почути критику, зауваження і перестороги, донести свої аргументи чи скорегувати їх, та дійти спільного знаменника.

Деякі з цих розмов були складні, натягнуті, інколи — на підвищених тонах.

Та кожна, повторюсь — кожна, завершилась конструктивно — з розумінням, чому це потрібно. І що ми намагаємось зробити, яку проблему хочемо вирішити.

Жодна бригада і жоден військовий не заявили про неприпустимість економічного бронювання як концепції в принципі. Питання були в техніці й різних його аспектах.

Урешті, резюме наступне:

1) є повне розуміння, що працююча економіка — фундамент боєздатного війська;

2) фронт і тил — взаємопов’язані;

3) без стабільної роботи українських підприємств і бізнесів не буде ресурсу готувати і забезпечувати нові сили, а значить — провести ротацію наявних, і ефективно продовжувати супротив;

4) декілька людей сказали чесно: «Відверто — нам це не подобається, але якщо бригада від цього отримає гроші, і ви розумієте, як ці гроші підуть на користь армії напряму — нехай. Краще якість, ніж кількість»;

5) однозначно, жодного розділення і клину між підприємцями та військовими немає і бути не може.

На додаток військові надали нам декілька цікавих ідей, які б могли доповнити й покращити інструмент економічного бронювання:

1. Економічне бронювання — лише на один рік. Без права продовження. Тобто одну особу можна забронювати максимум один раз і не довше, ніж на рік. Це абсолютно реально прописати в проекті закону.

2. Паралельно з бронню роботодавець має забезпечити працевлаштування нового або підвищення кваліфікації чи навчання наявного співробітника, який не є військовозобов’язаним і який замінить заброньовану особу після закінчення броні.

3. Економічна мобілізація. Простими словами — це можливість забронювати спеціаліста коштом надання Силам оборони товарів/робіт/послуг на суму щомісячної вартості броні. Це дасть змогу військовим суттєво економити свої гроші, які вони інакше витрачають з власної кишені, і майже одразу відчути позитивний ефект бронювання на собі».

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.