24 липня 2024 року голова Комітету з питань аграрної та земельної політики Олександр Гайду взяв участь в режимі відеоконференції у 4-й пленарній сесії Міжпарламентської Асамблеї Асоціації держав Південно-Східної Азії (МА АСЕАН) «AIPA-FAO-IISD 2nd Joint Event».

У рамках зазначеного заходу Олександр Гайду виступив на панельній дискусії «Посилення регіонального співробітництва: просування інклюзивного врядування для ефективної імплементації ASEAN RAI» (Резолюції 44-ї Генасамблеї МА АСЕАN про заохочення застосування Рекомендацій АСЕАN щодо відповідального інвестування у продовольчу сферу, сільське та лісове господарство.

Він зазначив, що, незважаючи на повномасштабну російську агресію, заміновані поля, постійні російські ракетні та безпілотні атаки на наші порти й іншу інфраструктуру та завдяки українським працьовитим аграріям, Україна залишається надійним гарантом продовольчої безпеки для багатьох країн і регіонів світу.

Продовольство та сільське господарство є однією з найважливіших сфер торгівлі між Україною та АСЕАН. До країн АСЕАН Україна експортує зернові культури, продукцію борошномельної та круп’яної промисловості, вироби з деревини тощо. Товарообіг за перше півріччя 2024 року становить 1,17 мільярда доларів США.

Олександр Гайду зауважив, що у цей страшний для України час країна разом з міжнародними партнерами доклала всіх можливих зусиль для організації та забезпечення транспортування української аграрної продукції сушею та морем до інших країн світу.

Також з моменту запуску програми «Grain From Ukraine» було експортовано понад 221 тисячу тонн сільськогосподарської продукції до десяти країн Азії та Африки, що допомогло забезпечити продовольчу безпеку мільйонів людей, які її потребують.

Отже, Україна, як одна з провідних аграрних країн світу, зацікавлена у створенні сприятливого інвестиційного та бізнес-середовища в аграрному секторі співтовариства АСЕАН.

Водночас голова Комітету зауважив, що для реалізації зазначеної мети важливо спростити регуляторні норми в сільськогосподарському секторі в АСЕАН і в країнах-членах. Це також допоможе стимулювати інвестиції, розвиток інновацій та інклюзивних послуг.

Також Олександр Гайду акцентував, що реалізація «Керівних принципів сприяння відповідальному інвестуванню в продовольство, сільське та лісове господарство» («Guidelines on Promoting Responsible Investment in Food, Agriculture and Forestry» ASEAN RAI, 2018) вимагає більшої участі парламентаріїв держав-членів. Україна готова сприяти подальшій реалізації всіма можливими засобами, включаючи покращення продовольчої безпеки та економічного розвитку в регіоні Південно-Східної Азії.

Пресслужба Апарату Верховної Ради