Велику зацікавленість у середовищі місцевого самоврядування та місцевих органів виконавчої влади викликав підготовлений у Комітеті Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Закон України «Про міжнародне територіальне співробітництво України», який набрав чинності після підписання Президентом України та офіційного опублікування 26 червня 2024 року. Це засвідчило нещодавно проведене Комітетом обговорення на Форумі громад Волині на тему: «Реформи. Децентралізація. Євроінтеграція».

Беручи до уваги результати вищевказаного обговорення, враховуючи проблематику участі органів місцевого самоврядування у програмах та проєктах міжнародного територіального співробітництва, необхідність забезпечення належної координації у цій сфері між органами місцевого самоврядування та центральними органами виконавчої влади, Комітет утворив Робочу групу з питань координації та сприяння міжнародному територіальному співробітництву територіальних громад та регіонів.

Головою Робочої групи призначено народного депутата України, голову підкомітету з питань співробітництва територіальних громад і регіонів Олександра Аліксійчука, якому доручено сформувати її персональний склад.

До участі в роботі Робочої групи планується залучити народних депутатів України, представників Офісу Президента України, Секретаріату Кабінету Міністрів України, центральних і місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування та їх асоціацій, неурядових та міжнародних організацій, науковців, експертів.

Рішення про створення згаданої Робочої групи було прийнято на засіданні Комітету, що відбулося 17 липня 2024 року.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.