Вступ 2024: відкрито можливість подання заяв для вступу на бакалавра

Триває подання заяв до ЗВО для вступу на бакалавра, магістра медичного, фармацевтичного, ветеринарного спрямувань. Йдеться про вступників на основі повної загальної середньої освіти (11 класів) та на основі фахового молодшого бакалавра, молодшого бакалавра, молодшого спеціаліста.

Прийом заяв на бюджет та контракт триватиме до 18.00 (за київським часом) 31 липня 2024 року. Після цього заклади зможуть проводити додаткові набори лише на контракт.

Подання заяв відбувається через електронний кабінет вступника на сайті ЄДЕБО.

Оприлюднення списку вступників, рекомендованих до зарахування на бюджет, відбудеться до 5 серпня.

Денис Шмигаль: важливо, щоб якнайбільше дітей отримали змогу вчитися очно

«Безпечний освітній процес у прифронтових областях — серед головних завдань місцевих керівників. Важливо, аби якнайбільше дітей отримали змогу вчитися очно», — зазначив Прем’єр-
міністр Денис Шмигаль під час робочої поїздки в Запорізьку область.

Глава Уряду ознайомився з процесом будівництва сучасного протирадіаційного укриття в одній зі шкіл у Запоріжжі. Таке приміщення зможе розмістити до 500 людей.

Крім того, на Запоріжжі Прем’єр-міністр заслухав доповідь очільника ОВА про реалізацію проєктів з облаштування укриттів у школах області, відвідав один із медичних закладів області, який оснащений новим потужним обладнанням, Запорізький автомобілебудівний завод, що випускає український шкільний і приміський транспорт європейської якості. Попри постійні ракетні атаки росії, підприємство продовжує працювати.

Більше на сайті КМУ.

Додаткова фінансова підтримка для вступників від держави: запроваджуємо державні гранти

Цьогоріч вступники, які претендують на навчання на контракті, матимуть унікальну можливість отримати додаткову фінансову підтримку — державний грант. Це допоможе частково покрити вартість навчання на будь-якій бакалаврській програмі (або на програмі підготовки медика). Таке рішення ухвалено Урядом України та розроблялося Міністерством освіти і науки України у співпраці з Міністерством цифрової трансформації України та Міністерством економіки України.

Державний грант — це можливість для вступників, які здобуватимуть першу вищу освіту за контрактом, отримати від 15 тисяч гривень і більше на рік для покриття частини вартості навчання.

Важливе уточнення. Вступ на бюджетну форму залишається без змін: якщо студент вступає на бюджетне місце, держава оплачує всю вартість навчання.

У школах облаштують три укриття завдяки коштам Уряду Литви й платформі UNITED24

Кабінет Міністрів України виділив 32,85 мільйона гривень на капітальний ремонт і будівництво укриттів у трьох закладах загальної середньої освіти. Це кошти, які Україна отримала в межах урядової підтримки Литви через фандрейзингову платформу UNITED24.

Відповідну постанову КМУ «Про розподіл у 2024 році коштів з рахунка для задоволення потреб освіти і науки, відкритого Міністерством освіти і науки в Національному банку, на задоволення потреб у забезпеченні безпечного освітнього середовища» затверджено на засіданні Уряду 18 липня 2024 року.

Кошти спрямовано на:

- 987,94 тис. грн — капітальний ремонт захисної споруди цивільного захисту або споруди подвійного призначення в опорному закладі загальної середньої освіти Тузлівської сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області;

- 19,08 млн грн — будівництво захисної споруди цивільного захисту в ліцеї Богданівської сільської ради Павлоградського району Дніпропетровської області;

- 12,78 млн грн — капітальний ремонт захисної споруди цивільного захисту або споруди подвійного призначення в ліцеї Садівської сільської ради Сумського району.

Кабінет Міністрів України затвердив спрямування субвенції на облаштування ще семи шкільних укриттів

У межах донабору проє-ктів ремонту й будівництва укриттів у школах Кабінет Міністрів України затвердив розподіл субвенції з державного до місцевих бюджетів.

Нагадаємо, що серед затверджених проєктів:

-  Миколаївська область — реконструкція 1 протирадіаційного укриття та будівництво однієї споруди цивільного захисту подвійного призначення;

- Запорізька область — будівництво 1 протирадіаційного укриття;

- Київська область — облаштування 1 споруди цивільного захисту (укриття);

- Вінницька область — будівництво 1 протирадіаційного укриття;

-  Сумська область — будівництво 1 захисної споруди цивільного захисту;

- Дніпропетровська область — капітальний ремонт 1 протирадіаційного укриття.

Загальна вартість проєктів у межах донабору становить 208,56 млн грн. Цьогорічна субвенція — 2,5 млрд гривень, частину з цих коштів Уряд уже розподілив на 50 проєктів капітального ремонту та будівництва укриттів.

Отримати відповіді на запитання щодо безпечних освітніх просторів можна в телеграм-чаті підтримки.

Українські студенти вибороли медалі для України на Європейських університетських іграх!

Українські студенти завершили боротьбу на European Universities Games, що відбувалися в угорських містах Дебрецен та Мішкольц.

Європейські студентські ігри — це масштабний мультиспортивний проєкт, який проводиться Європейською федерацією студентського спорту (EUSA) раз на два роки.

Понад 4500 студентів з більш ніж 400 університетів та 40 країн Європи взяли участь у змаганнях!

Збірна України була представлена вісьмома університетами в кількості 84 студентів, які змагалися у шести видах спорту: баскетбол 3х3, бадмінтон, дзюдо, пляжний волейбол, футзал та футбол.

Навчаємо фінансової грамотності дошкільників

У Міністерстві освіти і науки України повідомляють про освітні платформи з фінансової грамотності для дошкільників:

-  Освітній проєкт «Афлатот»,

- Рамка фінансових компетентностей дітей та молоді України,

- Парціальна програма з фінансової грамотності для дошкільників «Мої перші гроші».

Відбулося урочисте вручення дипломів та нагрудних знаків лауреатам Премії Верховної Ради України молодим ученим та дипломів стипендіатам Верховної Ради України — молодим ученим — докторам наук за 2022 рік

17 липня 2024 року в залі готельного комплексу «Національний» відбувся урочистий захід із вручення Головою Верховної Ради України Русланом Стефанчуком дипломів та нагрудних знаків лауреатам Премії Верховної Ради України молодим ученим та дипломів стипендіатам Верховної Ради України молодим ученим — докторам наук за 2022 рік відповідно до Постанов Верховної Ради України від 1 грудня 2022 року № 2791-IX «Про призначення у 2022 році іменних стипендій Верховної Ради України для молодих учених — докторів наук» та від 20 грудня 2023 року № 3524-IX «Про присудження Премії Верховної Ради України молодим ученим за 2022 рік».

Литва продовжує підтримувати українських студентів

17 липня 2024 року Міністерство освіти і науки України та Міністерство освіти, науки і спорту Литви провели спільну онлайн-зустріч щодо підтримки навчання українських студентів.

Литва продовжуватиме підтримку:

- українських студентів, які зараз навчаються в литовських ЗВО: для них залишаються ті ж умови навчання і підтримки до завершення їхнього навчання;

-  українських учнів, які зараз навчаються в литовських школах, — їм надається можливість вступати в ЗВО Литви на рівних умовах з литовськими учнями, водночас українським вступникам не потрібно складати іспит з литовської мови;

- українських учнів, які перебувають у Литві, але продовжують вчитися дистанційно в українських школах і не навчаються в литовській системі освіти, а також студентів магістратури — для них існують спеціальні стипендії іноземним громадянам для вступу в литовські ЗВО. Міністри домовились продовжувати пошук можливостей для збільшення кількості таких стипендій, а також пріоритезацію для вступників з України.

Водночас Литва готова не тільки продовжувати теперішню підтримку, а й створювати нові можливості для допомоги українським здобувачам освіти.

У Празі відбулися міжурядові консультації України та Чеської Республіки

16 липня 2024 року в межах чесько-українських міжурядових консультацій відбулася зустріч Міністра освіти і науки України з Міністром освіти, молоді та спорту Чехії та Міністром науки, досліджень і інновацій Чехії.

Під час зустрічі сторони обговорили важливість збереження національно-культурної ідентичності громадян України в Чехії. Особливу увагу міністри надали забезпеченню зв’язку українських дітей з Батьківщиною та безперервності їхнього навчання за кордоном. Обговорювали оптимальні рішення для учнів, які водночас навчаються в чеських та українських системах освіти.

Зокрема, йдеться про дистанційне вивчення предметів українознавчого компонента українськими дітьми, які тимчасово перебувають у Чехії, та зарахування оцінок, отриманих за кордоном. Іншою можливістю для навчання українських учнів за кордоном є Міжнародна українська школа та її співпраця з українськими освітніми центрами в Чехії. Розглядалися питання забезпечення приміщень для функціонування українських шкіл у Чеській Республіці.

Причини булінгу: результати масштабного дослідження в українських школах

За підтримки Міністерства освіти і науки України, Інституту модернізації змісту освіти та ініціативи «Дружній простір» було здійснено загальнонаціональне репрезентативне дослідження «Булінг та толерантність у закладах освіти після 24 лютого 2022 року». Дослідження, проведене в листопаді 2023-го — січні 2024 року, охопило 5576 учнів 5-9 класів (віком 10-14 років) з усіх регіонів України, крім тимчасово окупованих територій.

Мета — виявити рівень поширеності булінгу серед школярів, його видів і причин, а також змін після початку повномасштабного вторгнення росії.

«Я тут, щоб допомагати»: відбувся перший випуск поліцейських Служби освітньої безпеки

За ініціативи керівництва держави, участі Міністерства освіти і науки України, Міністерства внутрішніх справ України та Національної поліції на базі Донецького державного університету внутрішніх справ пройшли професійну підготовку за спеціалізацією «Служба освітньої безпеки» відряджені офіцери Національної поліції.

84 правоохоронці з шести областей України протягом 24 днів під керівництвом науково-педагогічних працівників факультетів підготовки фахівців для підрозділів Національної поліції та представників Червоного Хреста України набували професійних навичок і досвіду.

Вони опанували сучасні механізми захисту прав дітей, вивчили міжнародні стандарти та принципи поводження з неповнолітніми, детально розглянули концепцію безпекового освітнього середовища.

Почався конкурс до ювілейної — 30-ї — Української антарктичної експедиції

16 липня 2024 року стартував відкритий конкурс у 30-ту Українську антарктичну експедицію, учасники якої працюватимуть на станції «Академік Вернадський» у 2025—2026 роках. Відповідне оголошення було розміщене на сайтах НАНЦ та МОН.

У команду зимівників і зимівниць традиційно потрібні:

- науковці за напрямами: геологія та геофізика; фізичні науки (метеорологія, фізика атмосфери); науки про життя;

-  команда життєзабезпечення — лікар, кухар, сисадмін, системний механік, дизеліст-електрик.

Для участі в конкурсі потрібно до 14 серпня 2024 року включно надіслати до НАНЦ низку документів. Зразок заяви, докладний перелік документів та вимог до фахівців, а також інформацію про подальші етапи конкурсу шукайте в офіційному оголошенні на сайті НАНЦ або МОН.

Ще 60 тренерів пройшли навчання для викладання оновленого «Захисту України»: підсумки другого набору

Міністерство освіти і науки України продовжує оновлення предмета «Захист України» для учнів 10—11 класів. Нещодавно завершилася друга хвиля підготовки тренерів, які впроваджуватимуть нову програму та навчатимуть учителів.

Мета змін — адаптувати предмет «Захист України» до викликів сьогодення та надавати учням практичні навички, необхідні для збереження їхнього життя. Щоб «Захист України» запрацював по-новому, варто змінити підхід до його викладання, а отже, навчати вчителів.

Нова група з 60 тренерів пройшла ґрунтовну підготовку, яка охоплювала вивчення сучасних аспектів національної безпеки, інформаційної грамотності, основ військової справи, а також методів роботи зі старшокласниками.

Після отримання сертифікатів та успішного складання іспиту фахівці зможуть розпочати роботу з підвищення кваліфікації вчителів «Захисту України» в різних регіонах, упроваджуватимуть новий підхід до викладання цього предмета.

Стартує конкурс українсько-латвійських наукових проєктів на 2025-2026 роки

Міністерство освіти і науки України та Латвійська рада науки оголошують конкурс спільних українсько-латвійських науково-дослідних проєктів для реалізації у 2025-2026 роках. Приймання заявок триватиме до 13 вересня 2024 року.

Пріоритетні напрями досліджень:

- енергетика та енергоефективність;

- екологія та раціональне природокористування, зокрема морські дослідження, серед них дослідження забруднення акваторій морів хімічними речовинами та мікропластиком;

- нові технології профілактики та лікування найпоширеніших захворювань, дослідження в галузі біотехнології, біоінженерії та генетики;

-  нові матеріали;

- суспільні та гуманітарні науки.

Заявки потрібно подавати через модуль Національної електронної науково-інформаційної системи в електронній формі з накладеним електронним підписом.
Кінцевий строк подання — 13 вересня 2024 року (до 13.00).

Київському національному університету імені Тараса Шевченка 190 років

Комітет Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій щиросердно вітає ректора, науковців, викладачів, здобувачів освіти, співробітників та випускників Київського національного університету імені Тараса Шевченка з визначною подією — 190-річчям з дня заснування славетного університету, що носить ім’я Великого Кобзаря!

Значущість цієї події та її особливе історичне значення для України визначаються не лише біографією університету, його науковими досягненнями та відкриттями, високим рівнем професійної підготовки, кількістю легендарних випускників та викладачів, чиї імена закарбовані в літописі університету, а і його особливою місією та покликанням як духовного осередку нашої держави.

Протягом майже двох століть університет є символом наукового поступу, культурного багатства, академічної майстерності, духовного й інтелектуального життя української нації. Київський національний університет імені Тараса Шевченка підготував багато видатних особистостей, які своїми досягненнями прославили Україну не лише на національній, а й на міжнародній арені.

Прийміть наші щирі вітання та подяку за сумлінне служіння обраній справі, невтомний творчий пошук, самовідданість, доброту та щедрість душі. Нехай кожен день приносить нові успіхи та досягнення, а визнання та повага будуть невід’ємною частиною вашого життя. Бажаємо міцного здоров’я та творчої наснаги для реалізації всіх задумів.

3793 заклади освіти зазнали бомбардувань та обстрілів, із них 365 — повністю зруйновано

Станом на 19 липня 2024 року 3428 закладів освіти пошкоджено та 365 зруйновано повністю — про це повідомляють на ресурсі Міністерства освіти і науки України.

Сайт saveschools.in.ua документує та в реальному часі надає статистику зруйнованих українських закладів освіти.

До того ж на сайті можна переглянути картину руйнувань кожного регіону.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.