Це один з найбільших російських терактів щодо військовополонених.

Від вибуху загинули щонайменше 53 захисники України та понад 130 дістали поранення різної важкості.

Евакуацію потерпілих окупанти розпочали лише зранку та проводили її вантажівками. Через таке транспортування частина поранених загинула у дорозі.

Ба більше, опісля держава-агресор не допустила спостерігачів ООН на цю територію і завадила проведенню незалежної експертизи.

Усі ці два роки триває розслідування тих подій. Згідно з нещодавнім дописом Associated Press, опитування очевидців, аналіз доказів та внутрішній звіт ООН — усе це вказує на те, що вибух був спланований та здійснений росією.

29 липня 2024 року Служба безпеки України поінформувала про підозру ексочільникам «Оленівської колонії», що причетні до загибелі полонених українських захисників. «Служба безпеки та Офіс Генерального прокурора зібрали доказову базу на двох воєнних злочинців рф, які причетні до масового вбивства українських військовополонених на тимчасово захопленій частині території Донеччини у липні 2022 року», — зазначає СБУ.

Йдеться про колаборанта Сергія Євсюкова — ексочільника так званої «Волноваської колонії днр» у селищі Оленівка та його колишнього першого заступника — колаборанта Дмитра Нейолова. За даними слідства, обидва фігуранти перебували на «посадах», коли в ніч на 29 липня рашисти влаштували вибухи на території окупаційної тюрми.

«Цей жахливий злочин, як і незліченна кількість інших, скоєних ворогом, назавжди залишиться в пам’яті українців. Рано чи пізно кожен причетний до цієї страшної трагедії понесе заслужене та справедливе покарання. Вічна пам’ять загиблим», — написала перша заступниця голови Комітету Ірина Констанкевич.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.