«Таких принципових депутатів на Волині та від Волині, як Сергій Слабенко, завжди було дуже мало... Вічна пам’ять і слава Герою!» — під таким заголовком вийшов у «Волинських новинах» матеріал, присвячений пам’яті захисника.

Сергій Слабенко, народний депутат України четвертого скликання, депутат Волинської обласної ради п’ятого, шостого i сьомого скликань, був призваний на військову службу під час мобілізації до складу військової частини на посаду начальника відділення поточних бойових дій командного пункту штабу. Підполковник Сергій Слабенко загинув 30 липня 2023 року під час виконання бойового завдання в районі населеного пункту Оріхів Запорізької області.

Народився Сергій Слабенко 28 серпня 1965 року в Луцьку. У 1982 році закінчив загальноосвітню школу № 5, у 1983-му — Луцьке ТУ № 1. З серпня 1984 року по липень 1988 року навчався у Курганському вищому військово-політичному авіаційному училищі за спеціальністю «Військово-політична авіація». Кваліфікація — «Вчитель історії та суспільствознавства».

У 1993 році закінчив Міжнародний інститут ринкових відносин та підприємництва в місті Києві. З листопада 1999-го по липень 2002 року навчався у Міжрегіональній академії управління персоналом за спеціальністю «Правознавство», отримав кваліфікацію «Юрист».

У 2002 році був обраний народним депутатом України четвертого скликання. У парламенті очолював підкомітет з питань діяльності судів, судочинства та судово-правової реформи Комітету Верховної Ради України з питань правової політики.

З 2006-го по 2009 рік працював заступником голови Атестаційної палати Волинської кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури. З 2015 року по 2020 рік — депутатом Волинської обласної ради. Член постійної комісії з питань використання майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області.

Професійний військовий і висококваліфікований правознавець Сергій Слабенко завжди вирізнявся принциповістю, наполегливо і послідовно відстоював принципи побудови правової держави, самовіддано ніс службу у лавах Збройних Сил України під час повномасштабного вторгнення.

Незадовго до загибелі підполковник Сергій Слабенко дістав поранення і після одужання приїхав додому, до родини, востаннє... Ще встиг потішитися онуком, але знову поспішив на фронт — туди, де на нього, начальника відділення поточних бойових дій командного пункту штабу, чекали побратими, молоді солдати, які називали його Батею. Поїхав, щоб виконати свій обов’язок перед Батьківщиною — обов’язок справжнього офіцера і патріота.

Поховали Сергія Слабенка 10 серпня 2023 року в селі Гаразджа на Волині.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.