Також відомо про те, що наразі семеро засуджених жінок виявили бажання долучитися до ЗСУ. Усі вони після проходження курсу навчання долучаються до бойових підрозділів.

Про це розповіла народна депутатка, голова парламентського Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк.

«Коли ми ухвалювали відповідне законодавство (стосовно добровільної участі деяких категорій засуджених у бойових діях, - ред.), то планували, що від 5 до 10 тисяч – це та цифра мобілізаційного ресурсу, на який зможе розраховувати країна. Станом на сьогодні ми бачимо, що 3823 засуджених вже відправилися з місць відбування покарання на фронт. Це перша хвиля засуджених, які долучилися до ЗСУ. Ми очікуємо, що їх буде більше, оскільки захист держави потребує більшої кількості людей», - зазначила парламентарій.

Вона додала, що декілька днів тому Міністерство юстиції повідомило про укладення засудженими жінками перших контрактів із ЗСУ.

«Думаю, що цей перший досвід, коли семеро жінок зголосилися та пройшли всі процедури, то для інших жінок, які перебувають у місцях позбавлення волі, це буде позитивним досвідом і вони також долучаться до лав ЗСУ. Коли ми створювали законодавчу рамку, то ми не розділяли, чи це будуть чоловіки, чи жінки. На рівних умовах можуть підписувати контракт і ті, і інші», - наголосила народна депутатка.

Вона нагадала, що закон передбачає надання можливості ексув’язненим бути на різних посадах – від сержанта до офіцера, залежно від наявної кваліфікації, умінь і потреб у Збройних силах України.

Водночас, за словами Олени Шуляк, на сьогодні є певні питання стосовно мобілізації тих осіб, які перебувають у СІЗО.

«Нам потрібно ще раз переглянути процедуру, що дозволяє мобілізуватися тим, хто очікує вирок суду в слідчих ізоляторах. Можливо, треба прибрати певні бюрократичні перепони, щоб ця процедура була не такою повільною, і надати більше можливостей особам, які перебувають у СІЗО, долучатися до захисту Батьківщини», - підкреслила політикиня.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України