Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе взяла участь у зустрічі голів Комітетів з європейських справ країн-членів Європейського Союзу та з європейської інтеграції країн-партнерів і країн-кандидатів на вступ до ЄС (COSAC). Конференція відбувається в Угорщині. Саме ця країна на початку липня на пів року підхопила естафету головування в Раді Європейського Союзу, і вже за неповний місяць роботи отримала хвилю критики через так звані «миротворчі» ініціативи прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана. Очільники парламентських комітетів у справах Європейського Союзу семи держав — Фінляндії, Естонії, Латвії, Литви, Польщі, Німеччини та Люксембургу навіть звернулися до угорського колеги із листом, в якому висловили невдоволення початком головування Угорщини у Раді Європейського Союзу.

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе у своєму виступі на зустрічі голів Комітетів COSAC зазначила, що Україна, як і європейська спільнота загалом цінує те, що Угорщина вважає важливим посилювати європейську безпеку. «Але дозвольте нагадати, що європейська безпека не буде захищеною без підтримки України і без того, щоби зупинити путіна. росія має бути витурена із незалежної держави», — сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе. Вона наголосила, що мир на українській землі має бути справедливим, стійким і довготривалим. «Тому будь-які мирні ініціативи мають базуватися на кількох принципах. Перше — нічого про Україну без України. І це те, що угорське головування в Раді ЄС поки що порушило. Пропозиції щодо миру мають базуватися на міжнародному праві. Інакше це буде просто капітуляція. І тоді напад росії на будь-яку країну ЄС стане невідворотним», — заявила голова Комітету.

Вона висловила сподівання, що угорське головування в Раді ЄС надалі утримається від будь-яких дій, що підривають єдність України, ЄС та всіх міжнародних партнерів. «Ми також сподіваємось, що Угорщина змінить свою позиції щодо підтримки України і розблокує надання допомоги від ЄС в рамках Європейського фонду миру. І це не лише заради України, а й заради безпеки у всій Європі», — підсумувала Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Через сумнозвісні ініціативи Віктора Орбана деякі голови комітетів у справах ЄС вирішили бойкотувати зустріч голів COSAC у Будапешті. На рівні очільників комітетів не була присутня Швеція, Латвія та Естонія. Литва та Польща делегували заступників голів комітетів. Цим вони показали свою жорстку позицію щодо дій Угорщини. Ті ж учасники, які взяли участь у конференції, дуже критично та голосно висловили свою незгоду і протест так званим «мирним» ініціативам угорського прем’єр-міністра.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України