Відбулися зустрічі з Посольствами держав ЛАКБ, які відповідають за Україну. На зустрічах дипломати були поінформовані про створення даного обʼєднання та зацікавленість українських парламентарів у налагоджені та розвитку міжпарламентських контактів. У фокусі уваги – підтримка імплементації української Формули миру.

Також делегація Верховної Ради відвідала Гватемалу та Ямайку. Це перші візити в історії відносин між парламентами держав. Гватемала підтримує нашу державу й готова до поглиблення відносин, що вчергове підтвердилося під час низки зустрічей із високопосадовцями країни. 

Про це розповів народний депутат, заступник голови парламентського Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Арсеній Пушкаренко.

«Ми налагоджуємо відносини із колегами з країн Латинської Америки і Карибського басейну для посилення двосторонніх зв’язків. І візит саме до Гватемали не був випадковістю, адже ця держава стала першою країною Латинської Америки, яка приєдналася до ініціативи зі створення Спецтрибуналу для притягнення росії до відповідальності за злочин агресії. Крім того, у парламенті цієї країни група дружби з Україною є найчисельнішою», - зазначив політик.

Він поінформував, що робота у Гватемалі почалася зустріччю з Уповноваженим із прав людини, паном Алехандро Кордова, під час якої були озвучені факти воєнних злочинів російської армії в Україні: цілеспрямовані атаки на об’єкти критичної інфраструктури, удари по житлових будинках, лікарнях, незаконна депортація українських дітей. Обговорювалося питання притягнення до відповідальності в міжнародних інстанціях усіх винних у таких злочинах.

Водночас на зустрічі із заступницею міністра закордонних справ Гватемали Монікою Ренатою Боланьйос Перес головна увага була приділена питанню посилення двосторонніх відносин між нашими державами.

«Гватемала взяла участь у роботі Міжнародної Кримської Платформи й Саміті миру, тож ми зацікавлені в поглибленні зв’язків. Передусім це стосується перспективи підписання угод про економічне й наукове співробітництво, поширення українського досвіду цифровізації державного сектора. Також відбулася зустріч із Президентом Конгресу Республіки Гватемали Нері Абіліо Рамоса-і-Рамос, який заявив про готовність до співпраці на всіх рівнях», - розповів Арсеній Пушкаренко.

У ці дні українська парламентська делегація перебуває з візитами у Чилі, Аргентині та Парагваї, де заплановано низку зустрічей для налагодження міжпарламентського співробітництва та посилення підтримки України.

Він також додав, що наразі опрацьовується питання щодо організації Парламентської конференції «Україна – Латинська Америка і Карибський басейн», щоб надати новий імпульс відносинам нашої держави із країнами регіону.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України