19 липня 2024 року, в межах Третього Меліоративного Форуму «Реформування та відновлення меліорації», Комітет з питань аграрної та земельної політики спільно з Програмою USAID з аграрного та сільського розвитку (АГРО) провів виїзні комітетські слухання на тему «Реформа гідротехнічної меліорації: перешкоди, досягнення, перспективи».

З вітальним словом до присутніх звернувся голова Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Олександр Гайду, а також голова Черкаської обласної військової адміністрації Ігор Табурець та голова Черкаської обласної ради Анатолій Підгорний.

Голова Комітету Олександр Гайду зазначив, що меліоративна реформа розпочалася в складний для України час — у 2022 році. У лютому того самого року було ухвалено Закон про організації водокористувачів, який спрямований на вирішення питань з відновлення та модернізації меліоративних систем, залучення зовнішніх інвестицій та зміни підходів в управлінні меліоративними системами.

Відтоді аграрії активно користуються зазначеним законом. Вже створено 43 організації водокористувачів. Черкащина є лідером — 15 ОВК зареєстровано, з них 2 — на осушувальній системі. Водночас, цей регіон є також і лідером з відмов у питанні передачі меліоративного майна до ОВК. Але саме передача об’єктів меліоративних мереж є необхідною умовою для залучення коштів у розвиток меліоративного сектору, зокрема на деокупованих територіях.

Він також зауважив, що до Комітету постійно надходять звернення від об’єднань водокористувачів щодо складної ситуації передачі в управління меліоративного майна таким об’єднанням. Фактично лише одна ОВК змогла реалізувати це право. Значна частина меліоративного майна досі всупереч вимогам закону перебуває на балансі Держводагентства, яке вже два роки зволікає із виконанням вимог закону. І це питання Комітет порушував вже не раз: і на минулому Другому Меліоративному Форумі на Одещині, на слуханнях і в зверненнях до Кабінету Міністрів України.

Олександр Гайду підкреслив, що для забезпечення реалізації вищезазначеного питання необхідними є конструктивна робота та діалог між Держводагентством та Держрибагентством, а також бізнесом.
Учасники слухань обговорили проблемні питання щодо необхідності безумовного виконання вимог Закону України «Про організації водокористувачів та стимулювання гідротехнічної меліорації земель», зокрема щодо передачі управлінських повноважень меліоративною інфраструктурою від Держводагентства до Держрибагентства та передачі меліоративних мереж у власність організацій водокористувачів, адже з кожним роком зволікання стан меліоративної інфраструктури погіршується, а її відновлення потребуватиме більших інвестицій.

Крім того, під час слухань було презентовано концепцію нового законопроєкту, який  розробляється Мінагрополітики спільно з експертами Програми USAID АГРО та Всеукраїнської аграрної ради. Зазначений проєкт має на меті удосконалити Закон про організації водокористувачів, а також, зокрема:

1. Передбачити, що у разі дефіциту води або дефіциту потужності з її постачання державним водогосподарським організаціям (далі — ДВО) та ОВК в першу чергу задовольняють у повному обсязі потреби населених пунктів у воді.

2. Дозволити бути засновником та членом ОВК також:

1) водокористувачам, які використовують воду, що транспортується меліоративною мережею для інших потреб, не пов’язаних із гідротехнічною меліорацією (для потреб водопостачання, виробничих потреб тощо);

2) територіальним громадам, які використовують осушувальні системи для відведення води та захисту від шкідливої дії води тощо.

Комітет вдячний усім учасникам заходу за участь у комітетських слуханнях, конструктивне обговорення проблемних питань і висловлені пропозиції щодо шляхів їх врегулювання та сподівається на подальшу плідну співпрацю з представниками виконавчої гілки влади, наукових установ, громадських об’єднань.

Проєкт рекомендацій, підготовлений за результатами комітетських слухань, в установленому порядку буде розглянуто на засіданні Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики.

У комітетських слуханнях взяли участь заступник голови Комітету Степан Чернявський, народні депутати України Валерій Стернійчук, Микола Кириченко, Богдан Торохтій, керівник секретаріату Комітету Олександр Старинець, заступник міністра аграрної політики та продовольства України Віталій Головня, перший заступник Голови Державного агентства меліорації та рибного господарства України Тарас Кот, заступник Голови Державного агентства водних ресурсів України Ігор Гопчак, голова Херсонської обласної ради Олександр Самойленко, перший заступник голови Херсонської обласної військової адміністрації Дмитро Бутрій, депутат Одеської обласної ради Алла Стоянова, директор Програми USAID з аграрного і сільського розвитку АГРО Ксенія Сидоркіна, керівник напряму земельної реформи Програми USAID АГРО Сергій Кубах, представники ОВК «Сильна вода», «Перша», «Лесині джерела», «Інгулецька» та інші.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.

ДОВІДКОВО 

Меліоративний Форум в Україні був створений у 2018 році з ініціативи Міністерства аграрної політики та продовольства України спільно з Державним агентством водних ресурсів України. Головною метою цього заходу стало об’єднання зусиль науковців, аграріїв, державних службовців та представників бізнесу для обговорення та вирішення нагальних питань у сфері меліорації земель. Форум був заснований для сприяння розвитку меліоративних систем, підвищення ефективності використання водних ресурсів і впровадження сучасних технологій у сільське господарство.

Перший Меліоративний Форум відбувся в Києві у вересні 2018 року і зібрав понад 300 учасників. Захід став важливою подією для аграрного сектору країни, спрямованою на обмін досвідом і налагодження контактів між різними стейкхолдерами. Другий — приймала Одещина.

Основними співорганізаторами Меліоративного Форуму в Україні є: Міністерство аграрної політики та продовольства України, Державне агентство водних ресурсів України, наукові установи та профільні ВНЗ.

Форум також підтримують міжнародні організації, такі як Агентство США з міжнародного розвитку (USAID), Європейський Союз, Світовий банк та інші.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.