Встановлені в 1995 році дипломатичні зв’язки сприяли розвитку політичного діалогу, економічного співробітництва та культурного обміну між країнами.

Одним із ключових аспектів співпраці є підтримка суверенітету та територіальної цілісності України з боку Північної Македонії. Країна рішуче засудила анексію Криму та підтримала санкції ЄС проти росії. Це свідчить про спільні цінності та прагнення до стабільності в регіоні.

Економічна співпраця між країнами також має значний потенціал. Торговельні відносини включають експорт української сільськогосподарської продукції, металургійних виробів та машинобудівної продукції до Північної Македонії, а також імпорт північномакедонських харчових продуктів, напоїв та текстилю в Україну. Культурні та освітні обміни сприяють зближенню народів України та Республіки Північна Македонія. Обидві країни активно співпрацюють у міжнародних організаціях, таких як ООН, ОБСЄ та Рада Європи, підтримуючи один одного у важливих міжнародних питаннях.

Північна Македонія також є партнером України у прагненні до європейської інтеграції, поділяючи спільні цінності демократії та верховенства права. Станом на 2021 рік, у Північній Македонії постійно проживали приблизно 550 українців. У столиці країни Скоп’є офіційно зареєстровано організацію — Громада українців в Республіці Північна Македонія імені Лесі Українки.

2 березня 2022 року на 19-й сесії Уряд Республіки Північна Македонія ухвалив рішення щодо надання громадянам України тимчасового притулку. Так, на початок листопада у Північній Македонії було зареєстровано 6,2 тисячі українських вимушених переселенців (за населення 2058 тисяч місцевих мешканців на початок 2022 року). Наприкінці липня 2022-го північномакедонським урядом було прийнято рішення про передачу Україні всіх танків Т-72. За даними місцевих видань, на озброєнні армії Північної Македонії була 31 машина такого типу. Наприкінці березня 2023 року Північна Македонія офіційно підтвердила, що в 2022-му віддала ЗСУ свої чотири штурмовики Су-25.

5 грудня 2019 року створено Депутатську групу Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків із Республікою Північна Македонія, співголовою якої є Валерій Зуб.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.