Про це повідомляють у Комітеті з питань аграрної та земельної політики.

За даними Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, ситуація в Україні з забрудненням земель вибухонебезпечними речовинами ставить під загрозу життя і здоров’я близько 6,37 мільйона людей. Від мін з лютого 2022 року особливо постраждали фермери, 128 з яких загинули.

Також, за інформацією Асоціації саперів України, на даний час найбільш важкою ситуація із замінуванням залишається на Херсонщині, Харківщині, Миколаївщині та Донеччині. На розмінування земель в Україні потрібно 37 млрд доларів.

Водночас, Уряд України схвалив програму компенсацій фермерам витрат на гуманітарне розмінування земель сільськогосподарського призначення, зокрема для фермерів, які вже розмінували власні ділянки. До кінця року в держбюджеті на фінансування програми передбачено 3 мільярди гривень.

Програма передбачає, що держава компенсує 80% вартості витрат за гуманітарне розмінування земель сільськогосподарського призначення. Такі землі фермерів, за умовами програми, мають бути розміновані сертифікованими операторами протимінної діяльності.

Аграрії вже мають можливість подати заявку на отримання компенсації на адресу Центру гуманітарного розмінування.

Крім того, подавати заявки на компенсації можуть фермери, які лише планують розпочати розмінування власних с/г ділянок або на яких працюють як орендарі. Вони це можуть зробити через Державний аграрний реєстр. Після цього їхні заявки опрацьовуються Центром гуманітарного розмінування, який оголошує відповідні тендери в системі Prozorro. Участь в цих тендерах зможуть взяти всі охочі сертифіковані оператори протимінної діяльності, які й визначатимуть вартість розмінування на відкритих торгах в системі.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України