Поглиблення співпраці допоможе розкрити нові напрямки співробітництва між нашими державами, особливо у сферах машинобудування, точної техніки, устаткування тощо. Активну участь у процесі відновлення й налагодження зв’язків бере міжфракційне депутатське об’єднання «Україна – держави Латинської Америки та Карибського басейну: співробітництво заради майбутнього».

Про це розповів народний депутат, голова парламентського Комітету з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха, який очолив міжфракційну парламентську делегацію до країн Латинської Америки і Карибського басейну.

«Ми працюємо в кількох напрямках. Передовсім намагаємося переконати ці країни активніше долучитися до реалізації мирного плану Президента України Володимира Зеленського. Наприклад, Чилі вже взяла на себе зобов’язання щодо п’ятого пункту «Формули миру», який стосується відновлення територіальної цілісності. У цьому ж напрямку активно працює Аргентина. Друге питання – повернення наших дітей, депортованих рф. Партнерам зрозуміла ця трагедія, і вони готові виступити посередниками, помічниками й заявили, що приєднуються до міжнародної коаліції з повернення українських дітей», - зазначив політик.

Він додав, що не менш важливим питанням є налагодження економічних і торговельних відносин, поглиблення співробітництва в оборонній і технологічній сферах.

«Нам треба вибудовувати прямі ланцюжки співпраці й запропонувати свої послуги країнам цього регіону. Наприклад, у Чилі та Аргентині надзвичайно великий попит на фахівців і технології в аерокосмічній галузі. Вони знають, що в Україні доволі сильна інженерна школа у сфері космосу й авіабудування. Зараз вони з цікавістю дивляться на розвиток нашої маломоторної авіації, на просування у сфері дронів, у галузі виготовлення турбін», - сказав парламентарій.

Він нагадав, що у 2013 році Україна підписала з Аргентиною договір про військово-технологічне співробітництво.

«Ми цей договір ратифікували, а от в аргентинському парламенті він не ратифікований досі. Тому одне із завдань нашої делегації – добитися найближчим часом ратифікації цього договору, щоб розкрити нові напрямки співробітництва між нашими державами. Зокрема, у сферах машинобудування, точної техніки, устаткування тощо», - наголосив народний депутат.

За його словами, у державах Латинської Америки і Карибського басейну добре розуміють, за що зараз бореться Україна.

«Усі держави цього регіону пройшли через схожі проблеми – через боротьбу проти диктатур, проти тиранів, проти імперій. У цьому контексті з країнами Латинської Америки і Карибського басейну можна говорити й вони все чують і розуміють», - підкреслив Дмитро Наталуха.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України