Чехія передала Україні зі своїх складів 94860 артилерійських снарядів, вісім літаків, 62 танки, 131 бронетранспортер, 26 автомобілів хімічної розвідки, 16 автомобілів ППО, 13 гармат, 12 систем залпового вогню, а також багато одиниць вогнепальної зброї та боєприпасів до неї. Окрім цього, Чехія разом із союзниками започаткувала кілька багатосторонніх ініціатив з метою постачання Україні озброєнь та військового спорядження, зокрема мільйона артилерійських снарядів.

Медики Чеської Республіки надають допомогу пораненим українським військовослужбовцям і покривають пов’язані з цим витрати.

Чехія посідає третє місце в Європі за кількістю українських біженців — на початок 2024 року в Чехії зареєстровано майже 400 тисяч переселенців.

У Чехії уряд ухвалив рішення про збільшення розміру гуманітарної допомоги для українських біженців. З 1 серпня вона становить для вразливих категорій до 6000 крон (237 євро) на місяць, а для решти — до 4000 крон (158 євро). Претендувати на гуманітарну допомогу можуть ті домогосподарства біженців, у яких доходи не перевищують прожитковий мінімум та витрати на житло, які розрахувало Мінпраці.

Українські біженці зі статусом тимчасового захисту, які вирішать повернутися на Батьківщину, мають можливість отримати допомогу від держави, що приймає. Так, з червня цього року Чехія допомагає частині українців повернутися до України й купує квитки за державний кошт.

Країна активно долучається до зусиль, спрямованих на об’єднання міжнародної спільноти для підтримки України, а також до пошуку нових партнерів для допомоги в захисті України та підтримки міжнародного права і вже тривалий час є одним із найактивніших учасників підготовки Сил безпеки та оборони України для оборони від російської агресії.

Пресслужба Апарату Верховної Ради.