Так, за інформацією Житомирської обласної військової адміністрації, хмелярство завжди було важливою галуззю агропромислового комплексу, а Житомирщина залишається головним виробником хмелю в Україні, займаючи 75 відсотків усіх площ хмеленасаджень країни. Вигідне географічне розташування та сприятливі ґрунтово-кліматичні умови сприяють вирощуванню високоякісного хмелю, що дозволяє регіону нарощувати експортний потенціал.

Протягом останніх років загальна площа під насадженнями хмелю становила 0,3-0,4 тисячі гектарів, а валове виробництво хмелю досягало 400 тонн із середньою урожайністю 14-16 ц/га. В 2022 році через воєнні дії та складне фінансове становище виробництво знизилося до 200 тонн, але в 2023-му вже зібрано 390 тонн із середньою урожайністю 13,3 ц/га.

У 2024 році хміль вирощується в 13 господарствах Бердичівського, Житомирського та Коростенського районів. Валове виробництво в 2024 році очікується на рівні не менше ніж у 2023-му.

Для подальшого розвитку галузі та приведення у відповідність продукції хмелярства до стандартів Європейського Союзу в Комітеті Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики готується до другого читання євроінтеграційний законопроєкт про хміль та хмелепродукти (реєстр. № 9234-д).

Цей законопроєкт спрямований на приведення у відповідність до стандартів Європейського Союзу основних принципів і вимог до вирощування, виробництва, переробки, маркування, сертифікації хмелю та хмелепродуктів, а також правових основ діяльності центральних органів виконавчої влади, суб’єктів господарювання та порядку державного контролю у цій галузі.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.