Всупереч військової агресії росії міжнародні партнери йдуть пліч-о-пліч з Україною для забезпечення продовольчої безпеки в країні та світі, - повідомляють у Комітеті з питань аграрної та земельної політики.

Так, за даними Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), за два роки уряд США інвестував в аграрний сектор України десь понад $300 млн. Йдеться і про розширення потужностей для зберігання збіжжя, що було важливим під час блокади Чорного моря, і про засоби виробництва, і про насіння, враховуючи, що фермери багато втратили через повномасштабне вторгнення.

Зазначається, що на даний момент залучено ще 510 млн доларів приватних інвестицій в аграрний сектор. Це набагато довготривалий внесок, бо компанії відчувають солідарність з українськими фермерами, разом з тим бачать можливості для свого бізнесу. Розвиток українського бізнесу важливий для іноземних партнерів. Від цього також залежить фінансування Сполученими Штатами Америки інших програм.

За повідомленням Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), ініціатива стійкості сільського господарства в Україні (AGRI-Україна) вже другий рік діє під керівництвом USAID. Ця програма залучає гроші держави та приватного сектору для зміцнення виробництва, експорту української агропродукції та забезпечити світову продовольчу безпеку.

З липня 2022 року ця ініціатива допомогла понад 14 тисячам українських аграріїв, а це 32% зареєстрованих у країні агровиробників. Фермери змогли отримати насіння, добрива, засоби захисту рослин, доступ до складських площ і фінансових ресурсів для того, щоб збирати врожаї. Прогнозується, що це може дати додатковий дохід виробникам у понад 90 мільйонів доларів.

Також зазначається, що коли росія заблокувала експорт української агропродукції з чорноморських портів, AGRI-Україна допомогла підготувати та фінансово забезпечити діяльність альтернативних експортних маршрутів, зокрема через порти Дунаю і пункти перетину сухопутних кордонів. Ці заходи забезпечили експорт агропродукції на 62 мільйони тонн, завдяки чому українська економіка отримала понад 17 мільярдів доларів.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України