Одне з основних питань, яке обговорювали під час засідання, — розвиток розподіленої генерації на території регіону.

— На Черкащині нині вже функціонує 1428 об’єктів генерації загальною потужністю 1,2 ГВт. З них: 78 об’єктів розподіленої генерації та 1350 домогосподарств з сонячними панелями. Як повідомив очільник Черкаської ОВА Ігор Табурець, на сьогодні в області працює 16 когенераційних установок, що дає змогу комбіновано виробляти тепло й електроенергію. Крім цього, запланована установка ще 34 таких машин. Що у підсумку дасть можливість області мати власну генерацію, сумарно майже 100 МВт, що буде актуально особливо взимку, — поінформував народний депутат.

Також було зазначено, що на рівні області створено робочу групу щодо сприяння у розподіленні генерації на Черкащині. Основне завдання — координація процесів та пришвидшення приєднання до енергосистеми.

«Держава, зі свого боку, активно сприятиме розвитку власної генерації бізнесом та громадянами, — нагадав Артем Нагаєвський. — Адже існує кілька кредитних програм для таких потреб».

Як приклад народний депутат навів: бізнес може отримати пільгові кредити до 10 років та сумою до 150 млн грн. А громадяни особисто, або в межах програми пільгових кредитів для ОСББ та ЖБК, до 10 років та сумою до 5 млн. Також спрощено умови приєднання до електро- та газових мереж, що дає змогу максимально оперативно вводити в експлуатацію об’єкти генерації. Зокрема, терміни видачі та погодження технічних умов скорочено до двох днів, а перелік необхідних документів — до двох із семи.

Артем Нагаєвський зазначив, що обговорили посилення міжнародної співпраці територіальних громад області та залучення ресурсів для розвитку громад. Зокрема, вже доступні програми від міжнародних донорів USAID, UNDP, GIZ, IRENA, які дають можливість підвищити енергетичну стійкість громад.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.