За словами народного депутата, Асоціація українських організацій в Естонії — це об’єднання українських організацій, що займаються збереженням та розвитком української культури, мови та ідентитету з 2000 року. Вона об’єднує приблизно 20 організацій, що діють нині в Естонії.

Метою її є об’єднання, координація роботи та підвищення ефективності діяльності українських громад Естонії, а також підтримка і розвиток україно-естонських та міжнародних культурних зв’язків.
Асоціація постійно приймає до свого складу нові українські організації та надає можливості для розвитку, захищає їх права й інтереси, сприяє інтеграційним процесам.

«Результати діяльності є значущими для збереження та популяризації української мови та культури за кордоном — створено україномовний кіноклуб, проведено кілька національних фестивалів, серед них «Вишиванка об’єднує», що нещодавно зібрав понад 2,5 тисячі людей», — констатував Владлен Неклюдов.

Під егідою Асоціації в Естонії традиційно проводять культурні заходи: Міжнародні фестивалі «Північна зірка» та «Квіти України», концерти, літературні та камерні вечори, вокальні конкурси, міські заходи культурно-просвітницького спрямування, конференції, заходи для дітей та дорослих.

Як зазначив народний депутат, одним із головних напрямів в діяльності є робота товариств із дітьми та молоддю, адже в деяких містах було відкрито недільні та суботні школи, класи поглибленого вивчення української мови, гуртки самодіяльності тощо.

Владлен Неклюдов, зазначив, що у відрядженні з ним працювали голова правління Асоціації українських організацій в Естонії Володимир Паламар, директорка з комунікацій Асоціації Інна Гордієнко, а також волонтери та активісти.

«У рамках поїздки відвідали музей орденів — перший музей в Естонії, який має україномовного гіда, що також є результатом діяльності Асоціації, — зазначив політик. — Долучились до мітингу під стінами посольства рф у Таллінні. Зауважу: з 2014 року щотижня тут збираються люди, аби нагадати всьому світу про агресію рф проти України».

Депутат поділився враженням після відвідин «Державного департаменту транспорту». Він був вражений швидкістю надання послуг, пов’язаних із транспортом: реєстрацією, взяттям на облік, отриманням посвідчень водіїв та іншими.

Владлен Неклюдов мав зустріч з українським художником-імпресіоністом, членом Спілки художників України Дмитром Добровольським, котрий уже 11 років мешкає та працює в Естонії.

Як зазначив народний депутат, в офісі Асоціації він поспілкувався з українцями, котрі знайшли прихисток в країні, волонтерами, обговорили умови життя українців в Естонії і те, що Асоціацією було розроблено мобільний додаток для українців для допомоги в пошуку житла в Естонії, вирішенні питань з документами тощо.

«Асоціація має амбітні плани для збереження та популяризації української культури, підтримки наших діячів. Вражений масштабами роботи та досягненнями, — сказав Владлен Неклюдов. — Упевнений попереду нас чекає багато спільних проєктів!»

Прес-служба Апарату Верховної Ради України.