Особливо у літній період, коли лісові масиви вкрай вразливі до вогню. Суха підстилка з хвої, листя, чагарників та трави займається моментально, – каже директор Подільського лісового офісу Василь Гончар.

Тому, щоб не допустити масштабного поширення полум'я, у лісових масивах створюють протипожежні бар'єри із зораного шару ґрунту. 

«З початку року у філіях Подільського лісового офісу вже облаштовано 3860 км мінералізованих смуг (з них 680 км – нові). Якщо порівнювати із аналогічним періодом минулого року, то загальна протяжність смуг збільшилась майже на 600 км.

Зазвичай такі мінералізовані перешкоди тягнуться уздовж доріг, стежок чи меж лісових масивів. Їх ширина складає від 3 до 5 метрів, а глибина зазвичай становить 20-30 сантиметрів. Цього достатньо, щоб належно пригорнути суху підстилку», – зазначає лісівник.

За його словами, найбільше таких профілактичних заходів (3160 км) було проведено на Хмельниччині, а саме на півночі області, де переважають хвойні насадження. На Тернопільщині облаштовано понад 400 км мінсмуг, а на Буковині – близько 300 км.

На знімках: сосновий ліс філії «Шепетівське лісове господарство». Тут велика кількість молодих дерев, які у особливій зоні ризику.

Пресслужба Подільського лісового офісу.