Президент донецького «Шахтаря» прокоментував останні події в українському футболі.

— Як ставитеся до теми ліміту на легіонерів? Можливо, нині буде змінений статус воротаря «Металіста» Дишленковича.

— Скажу, що всі мають бути в рівних умовах і дотримуватися тих правил, які визначають у Прем’єр-лізі та Федерації футболу України.

Щодо зникнення клубів, які знімаються зі змагань через відсутність фінансування, то це дуже погано. Тут дві складові. По-перше, покажіть документи, хто є власником клубу. По-друге, має бути прозорий бюджет. Щоб не вийшло так, що команда проведе 5-6 матчів, а потім скаже, що з «Шахтарем» ми зіграємо, а з «Динамо» — ні.

Що я можу запропонувати? Вважаю, коли в якогось клубу справді складна ситуація, то інші колективи можуть скинутися й профінансувати його, щоб він дограв турнір. А коли сезон закінчиться, тоді й знімайтеся, з’ясовуйте стосунки. А сьогодні весь чемпіонат не повинен страждати. Тому я готовий взяти участь у фінансуванні «Арсеналу», щоб він міг протриматися 15 ігор для конкуренції в турнірі. Ми часто втрачаємо очки в Києві у зустрічах з «канонірами», але ми любимо інтригу й конкуренцію.

— Виходить, до можливого скорочення чемпіонату ви ставитеся негативно?

— Ми маємо знати в обличчя тих, хто фінансує команди. Щоб не казали, що одна людина є власником трьох або чотирьох клубів. Треба все вирішувати ще до «зльоту». Якщо два пілоти починають з’ясовувати стосунки під час польоту, то іншим від цього краще не буде. Ми не прагнемо ставати заручниками інтриг і конфліктів. Я можу стверджувати, що з «Шахтарем» такого не буде.

— Раніше президенти клубів часто зустрічалися, обговорювали питання...

— Можливо, раніше було більше питань. І зараз я готовий зустрічатися з усіма колегами. Але я точно знаю, що зніматися з чемпіонату — це погано. Тому що заручниками на сьогодні є всі. Раніше потрібно було знати, чи буде ця команда фінансуватися. З «Кривбасом» таке сталося, але ми принаймні знали, що цей клуб не фінансуватиметься. Таке рішення хтось прийняв. Я десь учора прочитав, що і з «Волинню» може статися те саме, що й із «Арсеналом». Нехай вийдуть перед початкам турніру власники й скажуть, що не фінансуватимуть ці клуби. 

Але вважаю, що чемпіонат нині маємо «смачний», цікавий. Згадаєте минулий турнір — тоді «Шахтар» уже після першого кола став чемпіоном. Цього року величезна інтрига. Я вже 17 років президент клубу і не пригадую такого чемпіонату. Враховуючи втрачені очки, турнірну таблицю очолюють «Металіст» і «Дніпро». Далі — «Шахтар» та «Динамо». Коли таке було? Я такого не пам’ятаю. Але мені це не подобається — не люблю дивитися в спину. Ми повинні помінятися місцями, та поки що цього не заслужили.

— Нещодавно Мірча Луческу заявив: якщо така ситуація з клубами триватиме, то єдиним варіантом для «Шахтаря» стане об’єднаний чемпіонат...

— Я прагну, щоб в Україні знайшлися власники, які любитимуть футбол більше, ніж гроші, вкладатимуть у футбол. Подивіться на чемпіонат — яка інтрига! Я хотів би, щоб у нас було не 16, а 18 клубів. Я переконаний, що так і буде. Один спонсор відмовиться — з’явиться другий, третій, четвертий, п’ятий... Футбол був, є і буде. Це гра номер один, її всі люблять, вона непередбачена. Хто міг уявити, що так закінчиться тур? Ми та «Динамо» програли, «Дніпро», «Металіст», «Чорноморець» і «Ворскла» зіграли внічию. Це здорово. Це означає, що чемпіонат виходить на новий рівень.

Артем ПЕРМЯКОВ («Терикон»).