Водночас із серпня 2023 року спільно з ВПП ООН забезпечено додаткову виплату для пенсіонерів, які проживають у зоні бойових дій і отримують низькі пенсії (менш як 3250 грн). Такою допомогою охоплено більше 421 тис. пенсіонерів. На сьогодні загальна сума такої підтримки від ВПП ООН становить майже 1,85 млрд грн.

З лютого по квітень 2024 року спільний проєкт з ВПП ООН був розширений на осіб з інвалідністю з дитинства та дітей з інвалідністю, які отримують соціальну допомогу від держави менш як 3250 грн. Завдяки цьому більш як 327 тис. осіб з інвалідністю з дитинства та дітей з інвалідністю отримали понад 830 млн грн допомоги.

Із грудня 2023 року завдяки спільному проєкту Мінсоцполітики і Дитячого фонду ООН (UNICEF) малозабезпечені багатодітні сім’ї і малозабезпечені сім’ї з дітьми з інвалідністю, які проживають у певних районах Дніпропетровської, Донецької, Запорізької та Харківської областей, отримали кошти для проходження осінньо-зимового періоду. Понад 6,8 тис. домогосподарств, або майже 30 тис. осіб, отримали підтримку на загальну суму 11,9 млн доларів США.

Крім того, 9,3 тис. сімей з дітьми із вразливих категорій, які змушені були евакуюватися з Харківщини і Сумщини, також отримали додаткову фінансову допомогу від ЮНІСЕФ. На підтримку понад 30,2 тис. осіб міжнародні партнери виділили майже 327 млн грн (майже 7,8 млн доларів США).

Для того, щоб українські родини, які обігрівають своє житло дровами чи вугіллям, могли впевнено пройти зимовий період, УВКБ ООН надало пряму грошову підтримку на придбання твердого побутового палива майже 90 тис. домогосподарств (на суму понад 0,9 млрд грн).

Нині в рамках ініціативи «PeReHID» комплексно змінилися підходи до надання допомоги, зокрема відбувається перехід від надання екстреної гуманітарної допомоги до створення стійкої системи соціального захисту населення.

Побудова дієвої співпраці та взаємодії із міжнародними партнерами, а також реалізація вищезазначених проєктів стали можливими завдяки спроможності ЄІССС.

Обміни інформацією про людей, які потребують соціальних виплат та послуг, підвищують ефективність і пришвидшують надання соціальної підтримки. Такі дані містяться у Єдиному соціальному реєстрі. Мінсоцполітики зі свого боку надає усю необхідну інформацію для міжнародних організацій, щоб підтримка надавалася адресно для усіх категорій населення, які її потребують.

Єдину систему Мінсоцполітики створює із залученням не лише фінансової підтримки партнерів, а й їхньої експертизи. Це стосується також закону, що вже підготовлений та розроблявся спільно з партнерами.

Команда Мінсоцполітики продовжує працювати над залученням партнерів задля надання додаткової підтримки тим, кому вона найбільше необхідна.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.