Комітет Верховної Ради України з питань правової політики розглянув на засіданні 31 липня 2024 року питання щодо рекомендацій слухань у Комітеті на тему: «Шляхи до миру: проблематика та перспективи альтернативного вирішення спорів у сучасних умовах». Під час слухань було визначено пріоритетні кроки та заходи, що посилять роль альтернативних способів врегулювання спорів (далі — АВС) в Україні в умовах воєнного стану та повоєнної відбудови. Зокрема, слухання у Комітеті були присвячені міжнародному комерційному арбітражу, третейському розгляду, медіації та врегулюванню спору за участю судді.

Під час заходу обговорено стан правового регулювання АВС та аналіз їх інституційної інфраструктури; обговорено здобутки та виклики у застосуванні АВС в умовах воєнного стану; залучено та скоординовано зацікавлені сторони задля подолання викликів, що існують, реалізації необхідних змін у сфері АВС; визначено вектор розвитку АВС в умовах воєнного стану та повоєнної відбудови; сформульовано конкретні рекомендації та кроки для посилення ролі АВС в Україні.

За результатами слухань у Комітеті напрацьовано та схвалено членами Комітету відповідні рекомендації Верховній Раді України, Комітету Верховної Ради України з питань правової політики, Кабінету Міністрів України, Міністерству економіки України, Верховному Суду, Державній судовій адміністрації України.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.