Перші Народні Збори зібралися у Софії, столиці Болгарії, 10 грудня 1879 року. Урочисте відкриття відбулося в будівлі національного театру.

У 1989 році Болгарія прийняла нову конституцію і перейшла до парламентської демократії, що посилило роль Народних Зборів як головного законодавчого органу країни.

Парламент Республіки Болгарія однопалатний і складається з 240 депутатів, обраних на чотирирічний термін шляхом загальних виборів за пропорційною системою. Вибори відбуваються на основі законодавчого району за змішаною виборчою системою: 209 депутатів обираються за партійними списками, а 31 — від національних округів.

Діяльність Народних Зборів організована через низку постійних комітетів, які відповідають за різні сфери законодавчої роботи та контролю. Основними комітетами парламенту Болгарії є: Комітет із законодавства (розгляд законопроєктів і правових питань); Комітет з фінансів і бюджету (бюджетні питання і фінансовий контроль); Комітет із зовнішніх справ (міжнародні відносини і зовнішня політика); Комітет з економічної політики, енергетики та туризму (економічні реформи і розвиток галузей); Комітет із соціальної політики (соціальні питання і захист прав громадян).

Виборча система

У 1989 році Болгарія пережила політичну трансформацію, яка привела до формування багатопартійної системи. Перші парламентські вибори відбулися в 1990 році, де було зареєстровано понад 50 політичних партій.

Виборча система Народних Зборів Республіки Болгарія базується на пропорційному представництві з елементами мажоритарної системи для окремих мандатів. Партії, зареєстровані на виборах, мають змогу виставляти кандидатів у національних та регіональних списках. Вибори відбуваються за закритими списками, де виборець голосує за партію, а не за кандидата. З метою забезпечення представленості менших партій у парламенті встановлено мінімальний поріг у відсотковому виразі, який партії повинні перевищити для того, щоб мати право на отримання парламентських мандатів. У Болгарії цей поріг становить 4% від загальної кількості голосів, відданих на національному голосуванні. Прикладом може бути така ситуація: під час парламентських виборів партія отримала загальну підтримку 100% виборців, які взяли участь у голосуванні. Щоб враховуватися в розподілі парламентських мандатів, ця партія мусить здобути не менше 4% від загальної кількості голосів.

Відносини між Україною та Болгарією розвиваються динамічно

Республіка Болгарія однією з перших відгукнулася на відновлення незалежності України і вже 5 грудня 1991 р. визнала Україну як самостійну державу, а 13 грудня того ж року між країнами встановлено дипломатичні відносини. Основи добросусідських українсько-болгарських взаємин було закладено в міжнародно-правовому документі як Договір про дружбу і співробітництво між Україною та Республікою Болгарія, підписаному 5 жовтня 1992 року.

Болгарія активно підтримує курс євроінтеграційних реформ та порядок денний в діалозі Україна — ЄС. Вона була четвертою країною-членом ЄС, яка ратифікувала Угоду про асоціацію у 2014 р. Нові можливості для розвитку торговельно-економічного співробітництва між двома країнами надало запровадження поглибленої і всеохоплюючої зони вільної торгівлі з ЄС.
Відносини між Україною та Республікою Болгарія динамічно розвиваються у дусі довіри, добросусідства та стратегічного партнерства в рамках і двосторонніх, і регіональних та міжнародних організацій, таких як ОЧЕС, ОБСЄ, РЄ, ООН, і спрямовані на забезпечення підтримки і взаємовигідного співробітництва та встановлення безпеки і стабільності у Чорноморському регіоні.

Згідно з останньою офіційною інформацією, з моменту повномасштабного вторгнення росії в Україну до Болгарії в’їхали понад 2,4 мільйона українців. З них більш як 181 тисяча українців отримали в країні статус тимчасового захисту ЄС, понад 55 тисяч залишаються в Болгарії. Болгарський уряд продовжив без змін програму гуманітарної допомоги для переміщених українців до 31 грудня 2024 року. Схема гуманітарної допомоги передбачає державні виплати місцям розміщення людей, які втекли від війни в Україні та отримали тимчасовий захист у Болгарії відповідно до директиви Європейської комісії. У травні 2022 року парламент Болгарії офіційно дав дозвіл на ремонт української техніки на оборонних підприємствах країни.
За рішенням Народних Зборів Болгарія проводить кілька навчальних програм. Серед них — двомісячне мовне навчання для українських моряків за програмою НАТО у Варні та Софії.

Країна приєдналася до декларації G7 про підтримку України, згідно з якою сторони зобов’язалися працювати з Україною над двосторонніми довгостроковими безпековими зобов’язаннями, та бере активну участь у Кримській платформі, де вона є співголовою однієї з робочих груп.

«Държавен вестник» — офіційний друкований орган Народних Зборів Болгарії

Це офіційне видання, де публікуються всі закони, постанови, рішення комітетів, парламентські дебати та інші офіційні документи, що стосуються роботи парламенту та законодавчої діяльності. «Държавен вестник» виходить щотижня і є основним засобом публікації нових законодавчих актів та офіційних повідомлень Народних Зборів. Видання відіграє важливу роль у забезпеченні відкритості та прозорості парламентських процесів у Болгарії. Це основний канал для поширення офіційної інформації та юридичних документів, що регулюють життя і діяльність країни.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.