Від початку року 32 суб’єкти господарювання аграрного сектору отримали грантову підтримку від Державного центру зайнятості у сумі 8,4 млн грн на започаткування або розвиток бізнесу в рамках програм «Власна справа» та «Грант для ветеранів та членів їх сімей». З цієї суми вже профінансовано 4,8 млн грн.

Серед отримувачів мікрогрантів є різні категорії виробників. Зокрема, 2 суб’єкти господарювання займаються молочним скотарством, 2 – розведенням свійської птиці, 1 – розведенням овець і кіз, 1 – розведенням інших тварин. Крім того, 3 суб’єкти ведуть змішане господарство, 3 займаються вирощуванням овочів, 1 – вирощуванням ягід, горіхів та плодових дерев, а 15 суб’єктів вирощують зернові та олійні культури.

Цього року після повернення з війни свій агробізнес розпочали 4 військових. Зокрема, двоє з них планують займатися рибництвом, один – вирощуванням курей-бройлерів, а також дружина військового зможе втілити в життя свою давню мрію – відкрити крафтову сироварню «Стефанія».

«Програма «Власна справа» стартувала в липні 2022 року, і з того часу можливістю отримати мікрогранти скористалися 90 аграріїв області. За час дії програми створено понад 160 нових робочих місць», – зазначила заступниця директора департаменту агропромислового розвитку Львівської ОВА Людмила Гончаренко.

Нагадаємо, що за грантовою програмою «Власна справа» можна отримати мікрогрант від 50 до 250 тис. грн. Кошти можна витратити на придбання або лізинг обладнання, закупівлю сировини та матеріалів, оренду приміщення. Отримати мікрогрант може як чинний підприємець, так і людина без досвіду такої діяльності. Обов'язковою умовою надання коштів є створення 1-2 робочих місць залежно від суми гранту.

Для учасників бойових дій та членів їх сімей є можливість скористатися грантовою підтримкою в розмірі до 1 млн грн. Грантами від 500 тис. до 1 млн грн можуть скористатись ветерани, які зареєстровані як ФОП не менше 3 років, за умови створення 4 робочих місць та співфінансування проєкту не менше 30% власними коштами.

Термін використання гранту становить 3 роки. Повернення відбувається шляхом сплати податків та зборів, передусім за працевлаштованих осіб. Подача заявки та бізнес-плану здійснюється через портал «Дія». Більш детальну консультацію щодо умов програми та оформлення заявки можна отримати у відділенні Ощадбанку або у підрозділах служби зайнятості.

Пресслужба Львівської ОВА.