Це фахівці у громадах, які здійснюватимуть індивідуальний супровід наших Захисників і Захисниць, які повертатимуться додому після бойових дій.

Постановою Кабміну № 881 від 2 серпня 2024 року затверджено Порядок забезпечення інституту помічника ветерана в системі переходу від військової служби до цивільного життя. Практичні аспекти його реалізації представники громад Чернігівської області та РВА обговорили з фахівцями відділу з питань ветеранської політики ОДА 13 серпня на онлайн-нараді під головуванням заступника начальника ОВА Івана Ващенка.

Фахівці із супроводу ветеранів війни та демобілізованих осіб працюватимуть в комунальних закладах чи установах соціального спрямування. Скільки – визначає сама громада, враховуючи реальну потребу. Як поінформувала начальниця відділу з питань ветеранської політики ОДА Оксана Петренко, за попередніми даними за даними Мінветеранів, така потреба у Чернігівській області складає близько 500 осіб. Загалом же в Україні цього року має бути працевлаштовано три тисячі помічників ветеранів.

Тож найперше, що треба зробити (а це – до 22 серпня), – оцінити потребу і ввести до штатного розпису відповідну посаду. Тільки тоді кандидати зможуть подати заяви та необхідні документи через Єдиний державний реєстр ветеранів війни. Відбір проводитимуть комісії, які будуть створені при районних військових адміністраціях. Потім – працевлаштування і безкоштовне місячне навчання.

Варто зазначити, що перевага надаватиметься кандидатам з-поміж ветеранів війни, членів їхніх родин та сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць, тобто помічник ветерана працюватиме за принципом «рівний рівному».

«Цей інститут корисний і для ветеранів, і для громад, і в цілому для держави, яка пропонує компенсаторні механізми територіальним громадам для реалізації ініціативи. Оцінюючи потребу на місцях, маємо пам’ятати, що йдеться про підтримку наших ветеранів, яких ми чекаємо», – наголосив заступник начальника Чернігівської ОВА Іван Ващенко.

Пресслужба Чернігівської ОВА.

 

 

Хочете першими знати про зміни та оновлення в законодавстві?
Хочете з перших уст дізнаватися про роботу Верховної Ради та окремих депутатів?

Підписуйтеся на телеграм-канал «Голосу України»:

https://t.me/GolosUkrainyVR

На наших ресурсах у фейсбуці та телеграмі – найактуальніша офіційна інформація.