Розбудова ефективної ветеранської політики, можливості вирішення нагальних проблем регіонального бізнесу (спричинені війною росії проти України), розвиток аграрної галузі Житомирщини — невичерпний перелік питань, яким була приділена увага Першого заступника Голови Парламенту під час робочої поїздки.

Розпочався візит з участі Олександра Корнієнка в ІІІ Форумі «Ветерани — шлях додому. Спроможність громад у захисті прав та задоволенні потреб ветеранів».

«Турбота про наших ветеранів має провадитися безстроково по всій території України. Мова про фізичну реабілітацію, протезування, здобуття захисниками та захисницями України економічної незалежності в цивільному житті. Також важливою є тема ментального здоров’я, яка реалізовується за ініціативою Першої леді Олени Зеленської, — зауважив під час відкриття Форуму Перший віцеспікер. — Маємо використати всі можливості, щоб створити гідні умови для ветеранів у всіх сферах життєдіяльності». Також Олександр Корнієнко взяв участь у дискусійній платформі «Ветерани та держава: як побудувати ефективну підтримку».

Своєю чергою, народний депутат України, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Арсеній Пушкаренко, який також брав участь у ветеранському заході, зазначив, що надзвичайно важливим є те, що участь у Форумі взяли безпосередньо самі ветерани. «Для нас було пріоритетною присутність на Форумі самих ветеранів та громадських організацій, які займаються їхніми проблемами, представників громад. Адже дуже важливо, щоб у громадах з’являлася ветеранська інфраструктура, щоб був чіткий відпрацьований алгоритм підтримки та допомоги ветеранів після їхнього повернення додому», — наголосив народний депутат України.

Український Парламент активно працює над вирішенням питань, які виникають серед ветеранської спільноти. «У Верховній Раді України є цілий ряд законодавчих ініціатив, це законопроєкт про працевлаштування ветеранів з інвалідністю, це Закон про електронне УБД, який вже працює, є законопроєкт про засади внутрішньої політики щодо ветеранів і якраз він буде системно вирішувати питання допомоги державних органів ветеранам», — сказав Олександр Корнієнко, додавши, що з огляду на важливість ветеранської проблематики, у Верховній Раді України буде запроваджено «ветеранський день», під час якого розглядатимуть законопроєкти, покликані вирішувати проблеми ветеранів.

Під час візиту на Житомирщину Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко також мав нагоду поспілкуватися з місцевими ветеранами-підприємцями, зокрема, з ветеранами — власниками СТО у м. Звягель. Не так давно СТО виграло грант на встановлення сонячного інвертора, що посприяло самозабезпеченню станції електроенергією.

Крім того, Перший заступник Голови Верховної Ради України відвідав завод сантехніки «Cersanit», фабрику одягу «Леся», а також ферму «ОрганікМілк». Було відзначено високий рівень розвитку вітчизняного бізнесу Житомирського регіону, зокрема, автоматизацію процесів, ексклюзивні технології виробництва, розвиток внутрішнього та зовнішнього ринків збуту продукції.

«Аграрна галузь — одна з найважливіших галузей економіки України. Завдяки їй створено сотні тисяч робочих місць в Україні. Мільйони людей по всьому світу забезпечені життєво необхідним продовольством. Нагадаю, що продовольча безпека — частина Філософії Української Формули миру Президента Зеленського», — зазначав під час спілкування з аграріями на базі «ОрганікМілк» Перший заступник Голови Парламенту, нагадавши про низку програм розвитку аграріїв, що діють у державі. Йшлося передусім про державну програму «Доступні кредити 5-7-9», створену за ініціативою Президента України та Кабміну для підтримки розвитку малого бізнесу. Варто згадати й наявні гранти для створення або розвитку тепличного господарства, гранти для створення або розвитку садівництва, ягідництва та виноградарства тощо.

Також Олександр Корнієнко відвідав офіс підтримки малого і мікробізнесу «Зроблено в Україні» у Звягелі та поспілкувався з підприємцями щодо шляхів вирішення проблем, з якими стикається бізнес, зокрема, в питаннях кадрового забезпечення своєї діяльності, а також забезпечення безперервного електроживлення, у випадку пошкодження основної електромережі під час ракетного терору росії. Говорили також про залучення молоді для розвитку бізнесу, а також можливості економічного розвитку держави в процесі євроінтеграції.

В Україні є багато програм, які спрямовані на підтримку українських підприємців. «Це і маркування товарів, які вироблено в Україні для експорту, це і підтримка переробної галузі, це і програми компенсацій підприємцям, які працевлаштовують людей з інвалідністю. Є також проєкти підтримки ветеранського бізнесу. Держава створює багато можливостей, які бізнес може активно використовувати», — наголосив Олександр Корнієнко.

Завершуючи робочий візит на Житомирщину, пан Корнієнко взяв участь у відкритті шостого етапу змагань «Сильні України» з адаптивного спорту для ветеранів та військовослужбовців.

«Дуже важливо в контексті повернення військовослужбовців до цивільного життя впроваджувати ініціативи, до яких можуть долучитися ветерани російсько-української війни. Під час таких заходів наші Герої демонструють неймовірну силу — не тільки фізичну, а і силу свого незламного духу. Низький уклін і шана кожному і кожній!» — сказав Перший заступник Голови Верховної Ради України.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.