Однією з ключових тем візиту до Чилі, Аргентини, Парагваю стала імплементація п’ятого пункту Формули миру «Відновлення територіальної цілісності та імплементації принципів Статуту ООН». У Чилі висловили готовність провести у себе міжнародну конференцію щодо реалізації цього пункту, зазначив заступник голови парламентського Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Арсеній Пушкаренко.

«Наша парламентська делегація у цих трьох країнах (Чилі, Аргентина, Парагвай) зосередилася на питанні імплементації п’ятого пункту Формули миру Президента Володимира Зеленського. Проведено зустрічі на найвищому рівні, зокрема із керівниками обох палат парламентів, із представниками комітетів із зовнішньої політики, груп дружб. В Аргентині під час візиту нашої делегації в парламенті була створена група дружби з Україною», — повідомив політик.

Він також додав, що проводилися зустрічі на рівні міністерств закордонних справ, міністерств оборони, юстиції, з уповноваженими з прав людини.

Народний депутат наголосив, що в Чилі обговорювалося питання проведення міжнародної конференції щодо п’ятого пункту Формули миру.

«Наша делегація обговорювала цю ідею і з парламентаріями, і з урядовцями країни. Є чіткі напрацювання, розуміння і певний план дій. Думаю, що візит представників міжфракційного депутатського об’єднання «Україна — держави Латинської Америки і Карибського басейну: співробітництво заради майбутнього» посилить та прискорить проведення такої конференції. Нам підтвердили, що Чилі готова прийняти цей захід. В Аргентині ми отримали чіткий сигнал, що країна разом з Естонією як співголови щодо п’ятого пункту Формули миру працюють над проведенням такої конференції та над залученням якомога більшої кількості країн з різних куточків світу», — зазначив парламентарій.

Арсеній Пушкаренко висловив сподівання, що вже незабаром вдасться наблизити не лише імплементацію п’ятого пункту, а й усіх інших пунктів української Формули миру та відновити територіальну цілісність України у кордонах 1991 року.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.