Важливою складовою євроінтеграції є робота з українськими громадами, щоб вони чітко розуміли ті можливості, які відкриваються у процесі наближення до Євросоюзу, розповіла заступниця голови парламентського Комітету з питань інтеграції України до ЄС, голова делегації Верховної Ради України в ПАРЄ Марія Мезенцева-Федоренко.

«Верховна Рада має розглянути 19 євроінтеграційних законопроєктів, 14 із яких уже подано до Парламенту, а 5 на стадії напрацювання. Передовсім це питання, що стосуються антикорупційної діяльності, внесення змін до Кримінального кодексу України щодо протидії домашньому насильству, надання безкоштовної правової допомоги, реформи державної служби, загальної адміністративної реформи, продовження судової реформи тощо. Багато законопроєктів уже опрацьовані профільними комітетами й очікують другого читання», — зазначила політикиня.

За її словами, дуже важливо розширювати євроінтеграційні процеси безпосередньо на громади, на тих людей, які в кінцевому підсумку отримають від цього вигоду.

«Ми постійно проводимо лекторії, практичні заходи, влаштовуємо закордонні поїздки для представників громад з усієї України в рамках роботи Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України. Уже в жовтні відбудеться одна з таких закордонних поїздок, де представники громад зможуть поспілкуватися із більш як 6000 своїх колег по всій Європі», — поінформувала народна депутатка.

Вона додала, що такі поїздки дуже важливі для обміну інформацією та досвідом, адже в українських громадах є певні проблеми, а колеги за кордоном зможуть розповісти про свої «рецепти» їх вирішення, пошук фінансування на реалізацію.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.