Однак триває активна робота над тим, щоб отримати кошти з кредиту у 50 млрд доларів під заставу цих активів уже в цьому році. Про це розповіла народна депутатка, лідерка партії «Голос» Кіра Рудик.

«Рішення щодо безпосередньої конфіскації заморожених активів рф не буде до закінчення виборів у США. Одна з причин — потенційна адміністрація Трампа розглядає це як один з елементів торгу з рф. Що на цьому напрямі планує потенційна адміністрація демократів, інформації поки що немає.

З іншого боку, всі ресурси і всі сили переключились на операційну частину виділення Україні 50 млрд доларів (а нам ці гроші критично необхідні для закриття діри в бюджеті). Адже одразу після рішення Великої Сімки про надання нам цього кредиту йшли розмови про фактичну передачу коштів вже у 2025 році», — пояснює лідерка «Голосу».

Однак для України критично необхідно якнайшвидше отримати кошти, і робота над отриманням траншів цього року активно ведеться.

«Зараз ресурси зосереджено не на тому, щоб дотиснути питання конфіскації активів рф, а щоб дотиснути організаційні процеси, щоб ми ці гроші отримали в листопаді-грудні 2024 року і змогли нормально пройти рік. 50 млрд доларів зараз для нашої держави — рятувальний круг, який нам критично необхідний», — наголошує народна депутатка.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.