Заступник Голови Комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку Олексій Мовчан узяв участь у обговоренні проєктів законів України «Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення ефективності управління державним майном, вдосконалення механізму реалізації арештованого майна та наближення правових стандартів в Україні до європейських стандартів» (реєстр. № 11139) та «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення ефективності управління проблемною заборгованістю державних банків» (реєстр. № 11138), яке відбулося на онлайн-засіданні Комітету Асоціації українських банків з питань врегулювання проблематики рівня NPL (Non-Performing Loans).

«У своєму виступі щодо законопроєкту реєстр. № 11139 зупинився на основному блоці ПЗУ, який стосується мораторію на примусову реалізацію майна підприємств, де понад 25% належить державі», — зазначив О. Мовчан.

Мораторій був прийнятий у 2001 році і мав бути тимчасовим та планувався на рік. Однак у перехідних положеннях документу не зазначено, коли мораторій втрачає чинність, «тому він й досі діє», зауважив політик.

На жаль, наголосив заступник голови Комітету, «у нас легко запроваджуються мораторії, та важко знімаються. Його скасування назріло вже давно, і ми пропонуємо знімати його поступово. Так, після прийняття ПЗУ в першу чергу мораторій втрачатиме чинність для тих підприємств, де держава — міноритарій (менше 50%). Адже неправильно, коли контрольний пакет акцій у приватної компанії, а держава гарантує невиконання певних зобов’язань. Це антиринково і антираціонально».

За інформацією Олексія Мовчана, законопроєкт реєстр. № 11139 розроблявся у співпраці зі Світовим банком, з проєктом EU Project Pravo-Justice на виконання угоди Ukraine Facility. Також він є умовою виконання зобов’язань по євродирективах.

«Україні необхідна ця реформа для вступу в ЄС. Не можуть узяти в Євросоюз країну, у якої законом дозволено не виконувати рішення суду. Ми маємо вагому підтримку Європейського суду з прав людини. Ми проводили ряд нарад, круглі столи з цього питання. ЄСПЛ дуже критикує мораторій, який ми ліквідовуємо», — наголосив політик.

Коментуючи законопроєкт реєстр. № 11138, Олексій Мовчан зазначив, що на економічну стабільність України впливають не лише виклики воєнного часу чи глобальні фінансові потрясіння, а й зростання у кредитному портфелі банків частки непрацюючих кредитів — NPL. Вони займають половину кредитних портфелів державних банків. Витрати на їх докапіталізацію виснажують держбюджет і не можуть вирішити проблеми, і без належного законодавчого регулювання ця проблема стоятиме на заваді відновленню країни та підтримці міжнародних інвесторів.

«Законопроєкт надасть можливість державним банкам продавати непрацюючі кредити зі зниженням ціни у прозорий спосіб, що не буде розцінено як завдання збитків», — вказує парламентар.

На його думку, «це забезпечить швидке оздоровлення банківського сектору та вивільнить кошти для кредитування економіки, зокрема малого й середнього бізнесу».

«Цей законопроєкт ми також розробляли зі Світовим банком та деякими державними банками. Працюємо далі!» — наголошує Олексій Мовчан.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.