№ 11398 «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення функціонування публічних електронних реєстрів у сфері організації та проведення азартних ігор та у лотерейній сфері».

Документ розроблено з метою приведення законодавчих актів у сфері організації та проведення азартних ігор та у лотерейній сфері у відповідність до вимог Закону України «Про публічні електронні реєстри», а також із метою оптимізації реєстрів у сфері організації та проведення азартних ігор та у лотерейній сфері як частини єдиного транспарентного інформаційного середовища України.

Члени Комітету, розглянувши положення законопроєкту, вирішили рекомендувати Верховній Раді України включити його до порядку денного одинадцятої сесії Верховної Ради України IX скликання та за наслідками розгляду в першому читанні прийняти його за основу.

№ 11416 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» та альтернативні до нього законопроєкти реєстр. №№ 11416-1, 11416-2.

Метою законопроєктів є удосконалення окремих норм Податкового кодексу України та створення у період дії воєнного стану на території України, введеного Указом Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24.02.2022 № 64/2022, затвердженим Законом України «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24.02.2022 № 2102-IX, умов для належного забезпечення функціонування економіки, а також належного наповнення дохідної частини бюджету за рахунок надходження податкових платежів.

Розглянувши зазначені законопроєкти, Комітет рекомендує Головному Комітету врахувати викладені у висновку до законопроєкту реєстр. № 11416 зауваження та пропозиції Міністерства цифрової трансформації України, Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектра та надання послуг поштового зв’язку, Української асоціації операторів зв’язку «Телас» при його підготовці й розгляді. Також пропонує рекомендувати Верховній Раді України відхилити законопроєкт реєстр. № 11416, якщо зазначені у висновку Комітету зауваження та пропозиції не будуть враховані.

№ 11290 «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту інформації та кіберзахисту державних інформаційних ресурсів, об’єктів критичної інформаційної інфраструктури».
Законопроєктом вносяться зміни до низки законодавчих актів, спрямованих на нормативне забезпечення захищеності від кібератак інформаційних, електронних комунікаційних та інформаційно-комунікаційних систем, в яких обробляються державні інформаційні ресурси або інформація з обмеженим доступом, що має на меті загальне посилення спроможностей національної системи кібербезпеки.

Народні депутати України — члени Комітету при обговоренні законопроєкту наголосили на необхідності врахування висловлених пропозицій та зауважень Адміністрації Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України та Міністерства оборони України під час підготовки до розгляду проєкту закону.

Також Комітетом були розглянуті й інші питання:

Про затвердження Рекомендацій слухань у Комітеті на тему: «Аналіз практики застосування Закону України «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» від 15 липня 2021 року № 1667-IX щодо ефективності реалізації положень Закону, проблем та перспектив розвитку ІТ-індустрії в умовах воєнного стану, забезпечення ведення інноваційного бізнесу, залучення інвестицій, розбудови цифрової інфраструктури».

Звіт про роботу Комітету з питань цифрової трансформації за період одинадцятої сесії Верховної Ради України ІХ скликання.

Про План роботи Комітету з питань цифрової трансформації на період дванадцятої сесії Верховної Ради України ІХ скликання.

Пропозиції Комітету до Порядку денного пленарних засідань дванадцятої сесії Верховної Ради України ІХ скликання.

Крім того, було розглянуто звернення Організаційного комітету Українського форуму з управління Інтернетом (IGF-UA) та прийнято рішення про підтримку проведення форуму та делегування до Оргкомітету форуму заступника Голови Комітету Сергія Штепи.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.