Проєкт закону передбачає, що Римський статут набере чинності для України у перший день місяця, який настає після 60-го дня з дати здачі на зберігання Генеральному секретарю Організації Об’єднаних Націй ратифікаційної грамоти.

Законопроєкт № 0285 передбачає ратифікацію Україною положень Римського статуту МКС, це означатиме повноцінне долучення України до Міжнародного кримінального суду. У проєкті закону наголошується, що Україна ратифікує Римський статут з окремою заявою, згідно з якою протягом семи років після набрання чинності ратифікаційним законом «Україна не визнає юрисдикцію Міжнародного кримінального суду стосовно її громадян щодо вчинення злочинів, передбачених статтею 8 Римського статуту».

Україна планує долучитися до оновленої версії статуту МКС, що включає також статтю 8bis, яка з’явилася в результаті Кампальських поправок 2010 року і передбачає відповідальність за злочин агресії. Утім, ратифікація діє ретроспективно (тобто не має зворотної сили), а відповідальність не поширюється на країни, які не ратифікували Кампальські поправки (у тому числі росію, що не є членом МКС). Через це для притягнення керівництва рф до відповідальності за агресію 2022 року Україна продовжить працювати над створенням спецтрибуналу.

Завдяки залученню України до МКС вдасться збільшити ефективність роботи МКС щодо України, притягувати до відповідальності за злочини, вчинені російськими громадянами на території України. Фактично Україна буде долучена до роботи ключового світового органу правосуддя та матиме змогу впливати на пріоритизацію нашого питання в ньому. МКС видав уже шість ордерів на арешт російських злочинців, зокрема путіна, армійської верхівки: шойгу, герасимова та інших генералів. Наша участь у роботі МКС дозволить посилити розгляд поточних справ, відкрити нові та забезпечити справедливе покарання для всіх російських злочинців.

Завдяки ратифікації Римського статуту Україна зможе: брати участь в Асамблеї держав — учасниць МКС і формувати політику МКС; висувати свого кандидата на посаду судді; затверджувати розподіл бюджету МКС з метою забезпечення належного розслідування російських злочинів в Україні; брати участь у виборах суддів та інших виборних осіб (зокрема прокурора МКС), впливати на розробку змін до Римського статуту , що є ключовим для нас у питанні захисту наших військових.

Україна має зобов’язання щодо ратифікації Римсь-кого статуту в Угоді про асоціацію з ЄС (стаття 8.) Крім того, це одна з вимог вступу України до блоку. Низка вже підписаних безпекових угод із країнами також містять положення щодо ратифікації Римського статуту, зокрема, з Нідерландами та Німеччиною. За умовами безпекових угод Україна отримує від партнерів військову, фінансову та дипломатичну підтримку, а взамін проводить реформи та гармонізує законодавство. Тому ратифікація стане потужним сигналом відданості України своїм зобов’язанням.

Повноцінна участь України у МКС (для якої потрібна ратифікація) спростить доступ українцям до спеціального Цільового фонду МКС для постраждалих та підвищить шанси отримання компенсацій для постраждалих від російських злочинів.

Ратифікація Римського статуту не означає, що з’явиться ризик притягнення українських військових та інших громадян до відповідальності.

По-перше, Україна вже повністю визнала юрисдикцію МКС з 21 листопада 2013 року двома відповідними заявами, а Офіс прокурора МКС розпочав розслідування ситуації в Україні, охоплюючи у такий спосіб будь-які попередні та поточні звинувачення у воєнних злочинах, злочинах проти людяності чи геноциді, скоєних на будь-якій частині території України, будь-якою особою — без обмежень за громадянством.

По-друге, відповідно до компліментарності — фундаментального принципу роботи МКС — громадяни України можуть постати перед МКС лише в тому разі, якщо національні суди не можуть або не бажають притягати до відповідальності за міжнародні злочини.

Але найважливішим є те, що Україна ратифікує Римський статут із заявою по статті 124 Римського статуту, згідно з якою МКС не буде мати юрисдикції по статті 8 (воєнні злочини) щодо громадян України протягом семи років після ратифікації.

Ратифікація Римського статуту Міжнародного кримінального суду посилить позицію України на міжнародній арені та дозволить отримати кращі можливості для переслідування росіян за їхні злочини й захистити громадян України. Участь у роботі МКС також є частиною інтеграції України до простору розвинутих, демократичних країн Європи та світу. Після ратифікації Римського статуту держава стає учасником Міжнародного кримінального суду, а злочини її громадян або скоєні на її території — підсудними суду в Гаазі.

Також внесено законопроєкт № 11484, «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України у зв’язку з ратифікацією Римського статуту Міжнародного кримінального суду та поправок до нього», який передбачає доповнення статей Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України, пов’язаних із міжнародними злочинами, відповідно до положень Римського статуту МКС.

ДОВІДКОВО 

Римський статут — це міжнародний договір, який створив Міжнародний кримінальний суд (МКС). Він був прийнятий 17 липня 1998 року в Римі, а набув чинності 1 липня 2002 року.

МКС має юрисдикцію над чотирма основними категоріями міжнародних злочинів: геноцид, воєнні злочини, злочини проти людяності, агресивні дії.

Основними принципами МКС є: принцип доповнювальності — МКС діє лише тоді, коли національні суди не можуть або не бажають переслідувати злочини. Це означає, що національні суди мають первинну відповідальність.

Принцип невідворотності — МКС намагається забезпечити, щоб особи, відповідальні за серйозні міжнародні злочини, не уникнули відповідальності через недосконалість національних судів.
МКС має 18 суддів, які обираються на дев’ятирічний термін.

Генеральний прокурор МКС відповідає за розслідування та переслідування злочинів. Розслідування розпочинаються на основі скарг держав, Генерального прокурора або Ради безпеки ООН. Обвинувачення і захист забезпечують справедливий судовий процес, включно з правами обвинуваченого.

МКС функціонує як незалежний орган і забезпечує міжнародне правосуддя, переслідуючи серйозні міжнародні злочини та сприяючи покаранню винних.

Римський статут МКС на сьогодні ратифікували 124 держави. Не підписали й не ратифікували статут, серед інших, Китай, Індія, білорусь, Туреччина, Казахстан. росія, як і США, підписувала статут, але згодом відкликала свій підпис.

Україна підписала Римський статут ще 20 січня 2000 року, але так і не ратифікувала його, навіть попри те, що у 2015 році необхідність ратифікації визнали рішенням Ради нацбезпеки і оборони. Одна з причин — побоювання, що МКС може притягати до відповідальності громадян України. Водночас Україна дала Міжнародному кримінальному суду право розслідувати злочини на своїй території, тобто фактично визнала його юрисдикцію. Після повномасштабного вторгнення росії в Україну українська влада допускала ратифікацію Римського статуту, але вже після завершення повномасштабної війни.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.

Фото з відкритих джерел.