У заході взяли участь: Роберт Сом — Регіональний директор у справах України та Молдови, представник Світового банку; Дірк Бушле — заступник Директора Секретаріату Енергетичного Співтовариства; Ремі Дюфло — заступник Голови представництва Європейського Союзу в Україні; Володимир Кудрицький — Голова правління НЕК «Укренерго»; Володимир Тарасюк — член НКРЕКП, представники бізнесу та члени Комітету Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг.

Голова Комітету Андрій Герус у вітальному слові наголосив на необхідності розвитку децентралізованої генерації як важливої складової енергетичної системи України. Він акцентував увагу на вже введених в експлуатацію об’єктах та прийнятому Верховною Радою України у 2023 році законі щодо «зеленої» трансформації енергетичної системи України, яким було значно розширено діючі механізми підтримки виробників електроенергії (до 5 МВт) з альтернативних джерел енергії на роздрібному ринку електричної енергії та запроваджено поняття «активний споживач», який може здійснювати продаж електропостачальнику надлишків виробленої електроенергії генеруючими установками як за «зеленим» тарифом, так і за механізмом самовиробництва без необхідності отримання ліцензії.

Андрій Герус зазначив, що запровадження механізму NetBilling, який означає самовиробництво, стимулює не тільки побутових споживачів, у яких у власності є декілька генеруючих установок, а й малих непобутових споживачів генерувати електричну енергію як для покриття власних потреб, так і відпуску в мережу, наслідком чого є зменшення навантаження на енергосистему України.

Також голова Комітету А. Герус зауважив, що важливою складовою розвитку цього напряму є допомога в кредитуванні бізнесу за програмою «5-7-9» та необхідності продовження подальшої комунікації з ЄБРР та енергетичними компаніями з метою запровадження нових механізмів з викупу електроенергії та укладення довгострокових договорів на продаж електроенергії компаніями, які планують будувати «велику» генерацію і щоб ці договори могли кредитуватися банками («bankable»).

Голова правління НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький під час презентації «Побудова нового фундаменту стійкої енергосистеми» окреслив нові можливості для бізнесу та громад, наголосив на перевагах децентралізації генерації, зокрема таких як: стійкість енергосистеми, конкурентний ринок, високоефективні технології, економічний ефект.

Переглянути подію можна за посиланням:

- https://youtu.be/BGRE0xbI6sg — 

Основна панель;

- https://youtu.be/GjKbuYS0s-E — 

Дорожня карта децентралізованої генерації: як об’єднати зусилля для розвитку економіки та громад;

 https://youtu.be/Te4Wksa5IS4

Технічна дорожня карта: як розпочати та реалізувати успішний проєкт.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.