Тому Президент України Володимир Зеленський вніс до парламенту відповідний законопроєкт, ухвалення якого дасть нашій державі можливість використовувати всі переваги відносин із Міжнародним кримінальним судом (МКС), — розповіла заступниця голови Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Марина Бардіна.

«Ми визнали юрисдикцію Римського статуту, і всі правила й зобов’язання, які є в цьому документі, вже застосовуються щодо України. Оскільки ж ми не ратифікували документ, то не можемо використовувати свої права у відносинах із Міжнародним кримінальним судом. Зокрема, ми не маємо свого судді в цьому органі, не можемо брати участь у виборі суддів, не входимо до асоціації країн-членів тощо. Після ратифікації ми отримаємо ці можливості, а також доступ до цільового фонду Міжнародного кримінального суду, з якого надається допомога потерпілим. Крім того, ми зможемо брати участь у доповненні самого Римського статуту, пропонувати туди різні зміни. Ратифікація дозволить нам сильніше адвокувати наші інтереси в Гаазі», — зазначила політикиня.

За її словами, йдеться про посилення позицій України не лише в самому МКС, а й на міжнародній арені, адже сьогодні суд приділяє багато часу та уваги нашій державі.

«Суд розслідує вчинені рф злочини на нашій території, а ратифікація посилить цю співпрацю. Хоча вже сьогодні Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду і Офіс генпрокурора України дуже плідно співпрацюють і мають результати в розслідуваннях. Ми свідки, що саме МКС видав ордери на арешт путіна та інших топ військових і політичних посадовців рф за скоєні злочини», — наголосила народна депутатка.

Вона додала, що ратифікація Римського статуту не несе загроз для наших військових.

«У тексті Римського статуту є положення про те, що ми можемо застосовувати його норми після семи років з моменту ратифікації. Однак важливо й те, що Україна від початку повномасштабного вторгнення жодного разу не проявила неповаги до правил війни, ми не нехтували нормами міжнародного гуманітарного права. Тож я не бачу тут ризиків для наших військових. Крім того, цей документ є вимогою для України на євроінтеграційному шляху. Це прописано в статтях Угоди про асоціацію з ЄС», — зазначила Марина Бардіна.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.

Фото rada.gov.ua.