Саме тому була влаштована пожежа на Запорізькій атомній електростанції, а тепер російська пропаганда поширює фейки про нібито плани України застосувати так звану брудну бомбу, — заявив член парламентського Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Сергій Нагорняк.

«росія поводиться як терорист. Причиною провокації на Запорізькій атомній електростанції (ЗАЕС) була безпорадність путіна, який не розумів, як реагувати на події в Курській області. Тому, щоб відволікти світові медіа та самих росіян від цих подій, була дана команда російським найманцям влаштувати пожежу на станції. Тепер же пропагандисти країни-агресора знову поширюють фейки про начебто плани України застосувати «брудну бомбу». Раніше МАГАТЕ вже спростовувало цю брехню», — зазначив парламентарій.

За його словами, МАГАТЕ та світові лідери проявляють слабкість і недостатньо тиснуть на путіна, щоб російські війська залишили територію ЗАЕС.

«Світові лідери мають підтримати Формулу миру Президента Володимира Зеленського, один із пунктів якої стосується атомної та ядерної безпеки. Світ повинен збільшувати тиск на рф, зокрема й за допомогою більш жорстких санкцій, щоб росіяни вийшли з території Запорізької атомної електростанції, а наші спеціалісти відновили її роботу. Нині важко сказати, скільки часу знадобиться на відновлення, оскільки немає достатньої інформації, що там натворили окупанти», — пояснив народний депутат.

Він додав: нинішня ситуація в енергетиці України чітко вказує на те, що нам треба добудовувати третій і четвертий енергоблоки Хмельницької АЕС. Для цього парламент має ухвалити відповідний законопроєкт. Добудова нових енергоблоків дасть можливість перекрити дефіцит генерації.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.

Фото rada.gov.ua.