Дипломатичні відносини між Мексикою та Україною офіційно встановлені 1 лютого 1992 року, після здобуття Україною незалежності.

Економічна співпраця між Мексикою та Україною активно розвивалася до початку повномасштабного вторгнення в Україну агресора. Мексика є другим найважливішим торговим партнером України серед країн Латинської Америки та Карибського басейну. Основними галузями співпраці були аграрна промисловість, енергетика, інформаційні технології та фармацевтика. Про вагомість Мексики для України в комерційному сенсі дуже добре свідчить той факт, що вона посідає друге місце в Західній півкулі після США за обсягами експорту з України. В 2020 році товарообіг між Україною та Мексикою становив 291,3 млн доларів США (український експорт — 69,5 млн доларів США; мексиканський імпорт — 221,8 млн доларів США).

Основними товарами, які Україна продавала Мексиці, були металургійна продукція, добрива та крупи. Найперспективнішими напрямами двосторонньої співпраці все ще лишаються енергетика, аерокосмічна промисловість та сільське господарство.

Україна має високі технології, які можуть бути впроваджені в інфраструктурні проєкти, що розробляються в Мексиці, особливо в гідроелектросекторі. Свого часу українські компанії «Турбоатом» та «Електроважмаш» брали участь у будівництві великих гідроелектростанцій, таких як «Ель Кахон», «Інфернільо», «Сан- Рафаель» і «Ла Єска».

Теперішня геополітична криза, спричинена військовою агресією рф проти України, що впливає на весь світ, у тому числі й на економіку Мексики, скоротила майже вдвічі обсяг торгівлі товарами між Україною та Мексикою. У травні 2022 року Мексика з метою стримування зростання цін прийняла рішення, яким на рік скасовано ввізні мита на 73 категорії харчової продукції, включаючи м’ясо птиці, кукурудзяне та пшеничне борошно, яйця тощо, а також наголосила на важливості питання подальшої лібералізації торгівлі для відновлення української економіки, зокрема шляхом скасування ставок ввізних мит та перегляду антидемпінгових заходів щодо українських товарів, акцентувала на зацікавленості України в подальшому розвитку торговельного та економічного співробітництва з Мексикою.