У заході також взяли участь Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, Керівник Офісу Президента Андрій Єрмак, члени Уряду та голови обласних адміністрацій. 

Учасники обговорили можливості державних програм в енергетиці, створення альтернативних джерел енергопостачання, підготовку якнайбільшої кількості закладів освіти до роботи в офлайн-режимі та співпрацю з партнерами у Євросоюзі. 

Відкриваючи засідання, Президент України Володимир Зеленський зазначив, що зовсім скоро початок навчального року для українських дітей і студентів, зовсім скоро опалювальний сезон, до якого мають бути готовими всі українські громади, і зовсім скоро новий політичний сезон у наших партнерів, а це — продовження перемовин із Євросоюзом щодо вступу України, бюджетні процеси у партнерів. 

«Звичайно, багато питань є і щодо фінансового забезпечення громад. Багато робиться на рівні держави. Але має бути ефективно використаний також ресурс, який є у самих громадах», — зауважив Президент України. 

«Наше головне завдання — не лише вирішувати загальні проблеми, але й надавати підтримку кожному конкретному регіону, кожній громаді», — наголосив водночас Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль. 

Як зауважив очільник Уряду, першочерговим питанням залишається підготовка до зими: «Триває ремонтна кампанія. Започатковано вже приблизно десять різних програм підтримки людей, бізнесу, ОСББ та громад на встановлення додаткової генерації». 

«Завдання для кожного керівника на місцях — аби таких проєктів із встановлення додаткової генерації було сотні й тисячі»,  — акцентував Денис Шмигаль.

«Сьогодні у фокусі уваги надзвичайно важливі питання, серед яких — підготовка до опалювального сезону. Це критично важливе питання», — наголосив, зі свого боку, Голова Верховної Ради України. 

Як повідомив Руслан Стефанчук, Верховна Рада України вже прийняла пакет законопроєктів, спрямованих на підвищення енергоефективності й енергонезалежності енергетичної системи. Це, зокрема, законопроєкти №11258 та №11259, які передбачають можливість застосування звільнення від сплати мита та ПДВ при ввезенні в Україну обладнання для енергетики.

«Усі рішення, які потрібні від Українського Парламенту, будуть ухвалені у пріоритетному порядку денному», — акцентував Спікер Парламенту України, додавши, що питання сталого проходження опалювального сезону 2024-2025 року є вкрай важливим для нашої держави — питанням національної безпеки.

Окрім того, він зазначив, що важливим є питання пошуку додаткових джерел наповнення дохідної частини місцевих бюджетів: «Парламент відкритий до чесної та фахової дискусії із цього питання з усіма зацікавленими сторонами». 

«Актуальним у межах нашого шляху до Європейського Союзу є питання впровадження нових інструментів управління процесами європейської інтеграції на місцевому та регіональному рівні», — зауважив водночас Руслан Стефанчук. Він повідомив, що профільний Комітет Верховної Ради України 15 серпня розглянув та рекомендував прийняти законопроєкт №11412 про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку співробітництва територіальних громад, яким передбачається, зокрема, спрощення процедури ініціативи та організації співробітництва територіальних громад.

«Український Парламент активно займається питаннями, які сьогодні є предметом обговорення Конгресу, і буде й надалі виконувати свою роботу задля забезпечення нашої спільної Перемоги», — заявив Спікер Парламенту України. 

«Ініціатива Президента України Володимира Зеленського створити такий майданчик, як Конгрес місцевих та регіональних влад, є дуже вдалим та своєчасним кроком для обміну думками й напрацювання необхідних рішень у державі», — наголосив насамкінець Голова Верховної Ради України.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України