Верховною Радою України прийнято в другому читанні та в цілому проєкт закону України про внесення змін до деяких законів України щодо правового статусу іноземців та осіб без громадянства, які беруть участь у захисті територіальної цілісності та недоторканності України (реєстр. № 9585).

Цей закон, підготовка якого в парламенті здійснювалась Комітетом з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій України, національних меншин і міжнаціональних відносин, вирішує питання щодо правового статусу іноземців та осіб без громадянства, які беруть участь у захисті територіальної цілісності та недоторканності України, зокрема у випадках, коли строки дії паспортів таких іноземців та осіб без громадянства закінчилися.

Законодавчим актом також врегульовується низка проблем, що виникли в іноземців, які позбавлені можливості виконати свої зобов’язання та завершити процедуру набуття громадянства України у зв’язку з розірванням дипломатичних відносин України з державами їх походження.

Комітет також вітає прийняття в цілому парламентом проєкту закону України про внесення змін до статті 11 Закону України «Про правовий статус осіб, зниклих безвісти за особливих обставин» (реєстр. № 11093), яким оптимізуються деякі питання щодо розшуку осіб, зниклих безвісти за особливих обставин.

Пресслужба Апарату Верховної Ради України.