На фейсбук-сторінці офісу Віцепрем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції повідомлено:

«У голів обласних військових адміністрацій, адміністрацій міст Києва і Севастополя з’являться заступники з питань європейської інтеграції.

«Запроваджуючи посади заступників з євроінтеграції, ми створюємо інституційну основу для розбудови спроможностей у кожній з областей для реалізації проєктів, що відповідають стандартам ЄС, для просування європейських практик та політик на регіональному рівні», — прокоментувала Ольга Стефанішина.

Вона зазначила, що визначено конкретні посадові обов’язки заступників, показники ефективності їхньої роботи. Зокрема, йдеться про забезпечення ефективного менеджменту проєктів, а також мобілізацію міжнародної технічної допомоги для потреб конкретного регіону.

«Переговорний процес з Європейським Союзом, який ми розпочали цього року, є не лише викликом, а й унікальною можливістю для кожного з нас. Це шлях до глибокої інтеграції в європейську спільноту. Ми повинні бути готові до впровадження європейських стандартів на всіх рівнях — від урядових структур до місцевих громад. Це передбачає активну участь у європейських програмах, таких як Interreg, та залучення необхідного фінансування для реалізації важливих проєктів», — зазначила насамкінець Ольга Стефанішина.

За результатами перших конкурсів проєктів програм Interreg, які наразі відібрано до фінансування, 151 проєкт мають серед учасників українських партнерів. Бюджет для українських партнерів становить орієнтовно 90 млн євро.

Результати конкурсів свідчать, що у всіх регіонах України спостерігається активна участь та зацікавленість у програмах Interreg. Віцепрем’єрка зазначила, що проведення інформаційних заходів сприяло підвищенню обізнаності громад і залученню нових партнерів до платформ співробітництва з ЄС.

Нагадаємо, нещодавно уряд затвердив зміни до Державної стратегії регіонального розвитку на 2021-2027 роки. Наступним кроком буде впровадження смарт-спеціалізації на місцевому рівні. Смарт-спеціалізація спонукатиме та стимулюватиме розкриття потенціалу головних секторів спеціалізації регіону. Смарт-спеціалізація — це підхід, розроблений Європейською комісією, що дозволяє ідентифікувати ті галузі економіки, які мають інноваційний потенціал, та побудувати взаємовигідне партнерство для їх розвитку».

З фейсбук-сторінки офісу Віцепрем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольги Стефанішиної.

Фото з фейсбук-сторінки офісу Ольги Стефанішиної.

ДОВІДКОВО

Конгрес місцевих і регіональних влад при Президентові України Володимирі Зеленському створено для проведення системної роботи щодо вирішення місцевих та регіональних проблем за участю найвищих посадовців держави.